open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Uk izgradnju zgrade ASU-a osudio na propast, Lončarević objasnio: Realizacija i naše konačno useljenje je vrlo izgledno
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, na panelu "Vizija razvoja Kantona Sarajevo", izjavio je kako je "izgradnja nove zgrade Akamedije scenskih umjetnosti (ASU) primjer korumpiranosti i loših praksi u prošlosti".
23.04.2023. u 19:05
get url
text

Istakao je da se "prilikom analize trenutnog stanja izgradnje ovoga objekta utvrdilo niz ozbiljnih građevinskih propusta i sa prizvukom korupcijskog djelovanja, koja postavljaju pitanje dalje budućnosti ovog važnog projekta za Sarajevo i BiH".

Dilema je, naveo je premijer UK, "da li će se ova zgrada zbog tih propusta uopće moći staviti u funkciju".

Pitali smo dekana Akademije scenskih umjetnosti Faruka Lončarevića kakvim informacijama oni raspolažu.

- Niko nije više zainteresiran da nakon više od 40 godina neprekidnog, veoma uspješnog postojanja i rada Univerzitet u Sarajevu - Akademija scenskih umjetnosti končano dobije svoj prostor jer i onaj koji sada koristi nije njen, a i na granici je uvjetnosti. Također, nova zgrada ASU-a bi trebala biti kreativni prostor koji će sigurno postati jedan od najvažnijih centara pozorišta, filma i digitalnih medija u državi, a možda i u regiji.

Međutim, ASU je u cijelom sistemu tek ono što se naziva konačni korisnik i imali smo veoma malo mogućnosti da utječemo na ono što se dešava. Tek od prošle Vlade KS, uz integraciju UNSA dobili smo mogućnost da, kao Univerzitet i ASU kao njegova sastavna jedinica, budemo ključni dio komisije koja je sastavljena od predstavnika Vlade KS, UNDP-a kao implementatora radova, ZIKS kao nadzora. Komisija odlučuje o daljim radovima i posebno o opremanju zgrade. To je velika promjena od ranijih iskustava. Mogućnost da se konkretni prijedlozi Univerziteta i ASU sada slušaju i prema njima se postupa, dalo nam je nadu da je realizacija zgrade i naše konačno useljenje moguće, čak i vrlo izgledno. Shvatili smo da postoje određeni problemi, ali ništa nije izgledalo nerješivo.

Ono što mi iz ove pozicije možemo garantirati jest da ćemo nastaviti biti konstruktivni i posvećeni i da će, kada se uselimo, Akademija scenskih umjetnosti biti još bolja, veća i proizvoditi još bolje umjetnike i profesionalce u poljima pozorišta, filma, TV-a i digitalnih medija - kazao je Lončarević.

Podsjetimo, iako je početak radova na izgradnji nove zgrade Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu na Skenderiji, svečano obilježen dva puta, prvi put u augustu 2009. godine, te u julu 2010. godine kada su radovi zaista i započeli, nedostatak sredstava za planirane radove kao i mnogobrojne administrativne prepreke našli su se na putu izgradnje ove zgrade čija je vrijednost procijenjena na oko 10 miliona KM.

O izgradnji zgrade Akademije govorilo se i krajem maja 2020. godine kada je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) objavio poziv za izvođenje građevinskih radova na Akademiji. Nakon toga, u javnosti je izašla vijest da je useljenje u novu zgradu Akademije planirano početkom 2022, ali to se nije dogodilo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.