open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju
Uk obećao mogućnost davanja više novca za stanove, mladi poručili: Ne vjerujemo mu, sutra ćemo na proteste
Nezadovoljni mladi sa konačne liste javnog poziva za dobijanje subvencije za rješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo danas su imali sastanak sa Nihadom Ukom, premijerom Kantona Sarajevo. 
10.01.2024. u 13:05
get url
text

Kako su nam kazali, premijer je obećao da će sutra, 11. januara, na sjednici Vlade KS predložiti da se mladima ponudi veći iznos, no oni ne vjeruju da će to imati ikakvog efekta. Prema trenutnoj odluci Vlade KS, oni koji su zadovoljili kriterije trebali bi dobiti 4.800 KM. U konkursu je pisalo da mogu dobiti do 12.000 KM.

- Mi svakako izlazimo na proteste, ne vjerujemo previše u njihova obećanja. Smatramo da premijer nije bio previše upoznat sa podacima koje smo mu iznijeli i da donekle nema toliku vlast nad ostalima i da se trenutno samo vadi da će pokušati.

Jako nas je razočaralo što ministar Bošnjak nije došao na sastanak s obzirom na to da je on odgovorno lice za ovakva obavještenja i mislimo da je definitivno trebao biti prisutan, a mi ćemo se svakako boriti dokle god možemo. I nećemo stati na protestima ukoliko ni sutra ne bude donesena nikakva odluka za povećanje.

Vidjeli smo objavu premijera Uka na Facebooku u kojoj sad obećava da će ove godine na narednom javnom pozivu pomoći mladima i revidirati kriterije. Mi smatramo da su to opet pusta obećanja jer obećavao je i za ovaj javni poziv da će biti 12.000 i nije ispunio, tako da mi idemo definitivno do kraja - kazala je za Faktor Alma Mečević, jedna od onih koji su konkurirali za subvencije.

Protest, kako su i najavili, održat će sutra s početkom u 12 sati ispred zgrade Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.