open-navfaktor-logo
search
U toku sjednica
UK obrazlagao zašto je podnio ostavku: Da se većina u Skupštini preslika na Vladu...
Počela je rasprava na sjednici Kantona Sarajevo o prihvatanju ostavke premijera Nihada Uka, kao i razrješenju Vlade.
25.10.2023. u 13:12
get url
text

Zastupnik SDA Mahir Dević zatražio je da premijer Nihad Uk obrazloži razloge zbog kojih je podnio ostavku.

- Osnovni i jedini razlog mog poteza je nedostatak povjerenja i podrške aktuelnoj Vladi. Danas i proteklih mejseci izostaje istinska i puna podrška. Današnji čin moje ostavke sa željom formiranja nove vlade ponukana je činjenicom da se aktuelna većina preslika sa sastavom vlade. Želim se iskreno zahvaliti svim članovima Vlade koji su proteklih mejseci predano radili svoj posao – naveo je Uk.

On je potom nabrojao neka od postignuća aktuelne Vlade te naveo da nije zadovoljan sa svim stvarima koje su se dešavale u proteklom periodu. Jedna od tih stvari, dodao je, jeste čistoća grada.

- Odgovorno tvrdim da je današnja odluka utemeljena na zakonima i demokratskim principima, onog trenutka kada se promijeni skupštinska većina da se to projicira i na vladi. Velike stvari su pred nama - poručio je on uz molbu zastupnicima da prihvate njegovu ostavku.

Pitanja premijeru postavio je zastupnik Mahir Dević.

- Da li vi premijeru KS dajete ostavku kako biste na neustavan način smijenili ministre SBiH-a? Da li ćete biti ponovo mandatar ukoliko Vam se usvoji ostavka? Da li smatrate da možete istovremeno biti i premijer u ostvaci i mandatar za sastav nove vlade? Da li lično smatrate da je etično ukoliko date ostavku da budete ponovo mandatar za sastav nove vlade - pitao je Dević.

Onda je Uk odgovorio:

- Moje ostavka jeste u skladu sa Ustavom i zakonom. Skupštinska većina određuje mandatara. Postoji mogućnost da bilo koji građanin KS i šire bude mandatar. Ne želim da prejudiciram stvari. I jeste i nije, ne znam u ovom trenutku da kažem s obzirom na to da su to stvari koje se trebaju desiti u budućem periodu.

Pitanja je postavio i zastupnik Jasmin Šaljić. On je direktno pitao ko koči prohodnost i na koji način mu uskraćuju podršku.

- Ni u jednom trenutku nisam rekao da je u Vladi opstrukcija. Ne postoji opstrukcija u Vladi KS, postoji usporeni rad unutar Skupštine zbog razloga političke prirode s obzirom na to da imamo novu većinu. To je najdemokratskiji način da se ubrzaju procesi – kazao je Uk.

Dević je poručio da ne može ovo prihvatiti jer neustavno, ali da pruža podršku.

- Ispred Kluba SDA ja bih se zahvalio što ste krenuli u ovoj proceduru. Vi ćete nama ovim činom strašno pomoći jer ćete ojačati opozicioni blok u KS, a oslabiti svoj koalicioni kapacitet. Kada bih s tog aspekta gledao koliko je ovaj vaš potez površan i politički loš za vas, trebali bi mi da podignem ne jednu, nego po dvije ruke. Međutim, ne možemo glasati za ovo jer bi to značilo da gazimo nogama, Ustav, Poslovnik i sve ono o ćemu pričamo ovdje već drugi mandat - naveo je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.