open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Uk odgovorio Durakoviću: Vaše optužbe i prijetnje su maliciozne, ponosan sam na aktivnosti koje vodi KS
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk odgovorio je potpredsjedniku RS-a Ćamilu Durakoviću nakon što ga je prozvao na društvenim mrežama.
25.08.2023. u 09:53
get url
text

VEZANI TEKST - Duraković: Uvaženi premijeru Kantona Sarajevo, nemojte nas zaje*avati

Podsjetimo, Duraković je uputio žestoku kritiku Uku nakon što je objavljena preliminarna lista udruženja kojima su odobrena sredstva za pomoć održivom povratku.

Uk mu je odgovorio na svom Facebook profilu.

- Rječnik koji koristite meni je stran kako u privatnom tako i javnom govoru. Svoj odgovor na Vaš napad, baziram isključivo na činjenicama:
Komisiju koja je odlučivala o odobrenju sredstava za pomoć održivom povratku, činili su službenici čije su kompetencije i časne namjere neupitne. Na Javni poziv se prijavilo 31 pravno lice, od koji 29 u navedenom zakonskom roku od čega 20 sa potpunom dokumentacijom. Njihova potraživanja bila su u visini 300.000 KM, a budžet Javnog poziva iznosi 115.000 KM. Rezultati komisije su javno objavljeni i donešeni su, što odgovorno tvrdim, bez političkih pritisaka. Moja vizija rada je drugačija i transparentnija. Ovim pozivom podržali smo, između ostalog, udruženja koja rade sa osoba sa invaliditetom i njihov rad u zajednici, obrok za najmlađe u sklopu kuhninje za bebe, nabavku školskog pribora za osnovce, podržali smo žene povratnice koje se bave poljoprivredom, i mnoge druge  - napisao je Uk. 

Ističe da je ponosan na aktivnosti koje "Kanton Sarajevo vodi kako bi pomogao revitalizaciji Srebrenice, ali i drugih povratničkih sredina".

To nije plod ucjena, kakve tendenciozno i zlonamjerno pokušavate plasirati, nego rezultat iskrene spremnosti da pomognemo povratnicima. Oni pozitivne promjene već vide, što nam svakodnevno lično potrđuju, a dodatne benefite će značajnije osjetiti nakon što zaživi Ured za Srebrenicu Kantona Sarajevo.
Ukoliko smatrate da je Kanton Sarajevo kroz ovaj Javni poziv načinio neke nepravilnosti, pozivam Vas, što sam Vam napisao i u privatnoj poruci, da iskoristite sve pravne lijekove u njihovom eventualnom utvrđivanju. Ne želim se dalje referirati na Vaše maliciozne optužbe i prijetnje. Smatrajte ovo mojim jedinim odgovorom po ovoj temi. Nemam namjeru kroz diskusije na socijalnim mrežama skupljati političke poene na uvijek bolnoj temi Srebrenice i života povratnika.
Želim Vam ujedno brz oporavak nakon operativnog zahvata, o kojem ste takođe govorili u svom medijskom istupu - zaključio je Uk. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.