open-navfaktor-logo
search
Premijer KS
Uk potpisao ugovore o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora s predstavnicima sindikata zdravstva
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk potpisao je danas ugovore o izmjenama i dopunama kolektivnih ugovora s predstavnicima tri sindikata iz oblasti zdravstva.
22.09.2023. u 16:46
get url
text

VEZANI TEKST - Koliko će u Kantonu Sarajevo dobiti na plaću ljekar, medicinska sestra, spremačica, vozač...

Radi se o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zadravstva za područje Kantona Sarajevo, Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti medicinskih sestara i tehničara svih profila i nivoa obrazovanja na teritoriju KS te Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva u području djelatnosti zdravstvene zaštite na području KS.

- Suština izmjena ovih ugovora, pored tehničke činjenice da se produžavaju do aprila 2025. godine, jeste povečanje satnice u ovoj godini na 3,0, a od iduće na 3,07, te što smo uspjeli dogovoriti da zajedni sa menadžementom zdravstvenih ustanova u KS, učiniti sve da liste čekanja do kraja godine budu ukinute. Učinit ćemo sve da naši pacijenti budu zadovoljni i vjerujemo da imamo odlične preduslove za zdravstvenu reformu koju planiramo već par godina – izjavio je Uk. 

Ugovore sa premijerom KS potpisali su predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS Izet Hočko, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS Senad Sadiković i predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara tehničara KS Elvedin Vatreš.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu KS odustali od štrajka, premijer Uk potpisao povećanje satnice, ali ne koliko su medicinari tražili

Hočko je naglasio da treba učiniti ono što je najbolje za građane KS i da mu je drago što je na ovaj način izbjegnut štrajk zbog kojeg bi najviše ispaštali pacijenti.

- Nemam velikih prigovora na satnicu, ali moglo je i bolje jer postoje značajna finansijska sredstva u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Moram naglasiti da ćemo postati prva zemlja na svijetu koja će ukinuti liste čekanja, a ustanova koja nema listu čekanja nije kvalitetna – naveo je Hočko.

Sadiković navodi da je sindikat insistirao na povećanju kadra u zdravstvenim ustanovama, što je problem na čijem rješenju Vlada KS i nadležno ministarstvo već rade.

Vatreš je istakao da će se sada zdravstvene ustanove moći primiti veći broj medicinskih sestara tehničara i da će se taj kadar educirati, a potom imati i uvjete da ostane raditi u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.