open-navfaktor-logo
search
Rješavanje problema
UKC Tuzla: Dug 92 miliona, 87 posto opreme dotrajalo, slijedi nabavka vrijedna više od 10 miliona KM
Nova uprava na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla zatekla je dug koji iznosi 92 miliona KM, a 87 posto opreme je amortizovano, odnosno dotrajalo. Upravni odbor na dužnost je stupio u aprilu i prvo je urađena finansijska analiza.
30.12.2022. u 08:08
get url
text

- Sačinili smo program saniranja duga od 92 miliona maraka. Vlada Federacije Bosne i hercegovine po Zakonu o konsolidaciji zdravstevnih ustanova u FBiH pomogla je sa 4,9 miliona i očekujemo dodatnu tranšu. Pokušavat ćemo i iz drugih izvora tražiti rješenja za dug. Također cilj nam je da hitno rješavamo problem zastarjele opreme - kaže Emir Sotić, predjednik Upravnog odbora UKC-a.

On je istakao da će bit predložene izmjene Statuta i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji da bi ustanova funkcionirala što bolje i da to u konačnici osjete pacijenti.

- Vlada TK je već realizirala transfer od 500 hiljada KM za nabavku linearnog akceleratora, koji se koristi za liječenje oboljelih od malignih bolesti. Dobili smo informacije o amortizovanosti medicinskih uređaja, zbog čega je Vlada odlučila da izdvoji 10 miliona KM za nabavku i zamjenu zastarjele opreme. Također, izdvojili smo novac za nabavku dva lifta za Kliniku za interne bolesti - kaže ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Medicinski direktor UKC-a dr. Igor Hudić istakao je da je cilj za narednu godinu završiti tendersku proceduru za nabavku opreme vrijedne 10 miliona KM.

- Neka oprema će zamijeniti staru, a neka će biti novina za nas, što će značiti i uvođenje novih procedura. Uz najsavremeniju opremu mora ići edukacija mladih ljekara. Ranije nam se dešavalo da odlaskom pojedinih ljekara "umiru" određene procedure. Direktor dr. Denijal Tulumović dao nam je nalog kao pomoćnicima da više ne može biti uvedena niti jedna nova procedura ukoliko za nju ne budu obučena barem dva ljekara. Prvi put imamo na UKC-u fond od 400 hiljada KM za kontinuiranu obuku medicinskog kadra - rekao je dr. Hudić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.