open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće brojke
UKC Tuzla otvorio novo Covid-odjeljenje: Hospitalizirano 250 pacijenata
Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla otvorio je Covid-odjeljenje na Klinici za psihijatriju i to je četvrta takozvana Covid-bolnica u sklopu ove zdravstvene ustanove.
19.04.2021. u 16:14
get url
text

- U Covid-odjeljenje smješteno je osam psihijatrijskih pacijenata, a na tom odjelu imamo još deset slobodnih kreveta. Riječ je o pacijentima koji zahtijevaju poseban oblik skrbi i terapije i oni ne mogu biti zbrinuti na drugim odjeljenjima. Mi smo to odjeljenje na Klinici za psihijatriju imali spremno već duže vrijeme i sada je stavljeno u funciju - kaže direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović.

Prema jutrošnjim podacima na UKC-u je trenutno hospitalizirano 250 Covid-pozitivnih pacijenata.

- U Covid-bolnici na Klinici za plućne bolesti imamo 85 pacijenata, a u Respiratornom centru, u sklopu iste klinike, još 26 pacijenata koji su u veoma teškom stanju. U Covid-bolnici na Klinici za zarazne bolesti trenutno leže 84 pacijenta, a u Covid-odjeljenju Plave bolnice njih još 39. Na Klinici za dječije bolesti imamo četvero Covid-pozitivne djece i s njima su tri majke pratilje. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo imamo četiri Covid-pozitivne porodilje - kaže dr. Jusufović.

Danas je održan sastanak Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Procijenjeno je da epidemiološku situaciju na području TK u proteklih sedam dana karakterizira stabilnost, uz blagi porast oboljelih i procenta pozitivnih u odnosu na broj testiranih osoba na koronavirus.

U posljednja 24 sata na području TK, nakon 173 urađena testa, zabilježena su nova 54 slučaja zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 1.770. Od novih slučajeva iz Gradačca su 22, Tuzle 13, Banovića četiri, Lukavca, Kalesije, Doboj Istoka po tri, Gračanice dva te Srebrenika, Teočaka, Kladnja i Čelića po jedan.

Brojke govore da je prije sedam dana, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TK na UKC-u bilo hospitalizirano 215 Covid-pozitivnih pacijenata, a danas ih je 250.

- Da nismo na vrijeme pripremili bolničke kapacitete, sada bismo imali veliki problem - kaže dr. Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.