open-navfaktor-logo
search
Drugi tender
UKC Tuzla: Sarajevska firma opet uložila žalbu na nabavku linernog akceleratora
Firma Siemens Medicina iz Sarajeva žalila se na izbor ponuđača za nabavku linearnog akceleratora na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, nezvanično saznaje Faktor.
07.02.2024. u 14:44
get url
text

Linearni akcelerator je uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti i podrazumijeva četiri odvojene komponente CT simulastor, radioterapijski uređaj, fantom i integrirani server u koji se unose podaci o svakom pacijentu. Sve to čini jedan uređaj za radioterapiju.

Komisija UKC-a Tuzla, prije dvije sedmice, donijela je odluku da je najpovoljnija ponuda za linearni akcelerator ona mostarske firma Inel-med, koja iznosi 8.547.000 KM bez PDV-a. Na isti javni poziva javila se i firma Siemens Medicina, koja je posljednjeg dana roka izjavila žalbu na tehničke specifikacije uređaja koji je izabran.

Podsjećamo, ovo je drugi tender za nabavku linearnog akceleratora, a raspisan je 23. oktobra, nakon što je prvi postupak pokrenut u martu prošle godine, poništen nakon nekoliko žalbi firme Siemens Medicina iz Sarajeva.

Pacijenti oboljeli od karcinoma od februara prošle godine ne mogu obavljati zračenje na UKC-u Tuzla, jer su tada uređaji zapečaćeni i nisu u funkciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.