open-navfaktor-logo
search
Teško izvodivo
Ukidanje akciza na gorivo treba proći još jednu "prepreku" i ovisi o SNSD-u
Zajednička komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je usaglasila tekst izmjena i dopuna Zakona o akcizama koji predviđa da akcize na gorivo budu ukinute na period od šest mjeseci uz mogućnost produženja na još tri mjeseca. Međutim, da li će ovo i biti izglasano u bh. Parlamentu zavisi od SNSD-a. 
12.09.2022. u 20:26
get url
text

Zajednička komisija je formirana nakon što su izmjene Zakona o akcizama usvojene u različitom tekstu, pa tako onaj usvojen u Zastupničkom domu predviđa ukidanje akciza na gorivo na period od šest mjeseci, a tekst zakona kakav je usvojen u Domu naroda predviđa ukidanje akciza na 30 dana.

Komisija je danas održala sjednicu, saopćeno je da je "jednoglasno" usvojila da ukidane akciza bude na šest mjeseci, ali problem je što zapravo nije bilo jednoglasno jer sjednici nisu prisustvovala dva člana, oba iz SNSD-a. 

VEZANI TEKST - Zahvaljujući SNSD-u i HDZ-u još ništa od ukidanja akciza na gorivo

Idući korak jeste sazivanje sjednica Zastupničkog doma i Doma naroda, a to čine predsjedavajući domova. U oba slučaja predsjedavajući je iz SNSD-a. U Zastupničkom domu to je Nebojša Radmanović, a u Domu naroda je Nikola Špirić. 

Ukoliko je oni ne sazovu, zastupnik SDP-a Saša Magazinović je najavio da će zastupnici skupiti potpise i sami sazvati vanrednu sjednicu.

Ipak, to nije jedino što zavisi od SNSD-a.

Izmjene Zakona o akcizama, odnosno ukidanje akciza na gorivo na period od šest mjeseci, bi možda i mogle proći u Zastupničkom domu, imajući u vidu da su ih danas podržali članovi zajedničke komisije iz HDZ-a, SDA i SDP-a, a podršku je najavio i Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i predsjednik Kluba zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a u bh. Parlamentu. 

Sve i da izmjene Zakona o akcizama budu usvojene u Zastupničkom domu i bez glasova SNSD-a, u Domu naroda se bez njih ne može.

Pitanje je kako će oni glasati. S jedne strane je upravo je na prijedlog delegatkinje iz SNSD-a Dušanke Majkić u Domu naroda usvojena izmjena zakona koja kaže da se akcize ukidaju na svega 30 dana, a to danas nije prihvatila zajednička komisija. I upravo je Majkić bila jedan od dva člana iz SNSD-a koji nisu došli danas na sjednicu zajedničke komisije. S druge strane postoji mišljenje u bh. Parlamentu da SNSD ne bi sebi mogao pred izbore dopustiti da bude protiv.

Ipak, kao i dosad, sve će se najvjerovatnije razvlačiti koliko je god moguće jer je do Općih izbora ostalo svega 20 dana. Napomenimo da se na ove izmjene zakona čeka od marta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.