open-navfaktor-logo
search
Zagađenost zraka
Ukinuta epizoda "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo
Ukidanjem ove epizode prestaju se primjenjivati i sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja
10.12.2019. u 14:40
get url
text

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo ukinulo je epizodu "Pripravnost" u svim zonama Kantona Sarajevo, u kojima se primjenjuje Plan, zbog pada koncentracija zagađujućih čestica u zraku.

Rezultati monitoringa kvaliteta zraka putem automatskih stanica na području Kantona Sarajevo pokazuju značajan pad prosječnih koncentracija PM10 čestičnih tvari u zraku, koje na svim mjernim mjestima ne prelaze granične vrijednosti (50 µg/m3 ) za navedenu epizodu.

U isto vrijeme, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda narednih dana predviđa se nestabilno vrijeme sa padavinama i slabim vjetrom, a što bi trebalo usloviti održavanje niskih vrijednosti mjerenih polutanata u zraku.

- Ukidanjem ove epizode prestaju se primjenjivati i sve mjere koje su obveznici bili dužni provoditi tokom njenog trajanja - navodi se u saopćenju Press službe KS.

U skladu sa Planom interventnih mjera, Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti stanje kvaliteta zraka te obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.