open-navfaktor-logo
search
Novi postupak
Ukinuta oslobađajuća presuda bivšem ministru policije RS-a Radislavu Jovičiću
Okružni sud Banja Luka ukinuo je oslobađajuću presudu bivšem ministru unutrašnjih poslova RS-a Radislavu Jovičiću optuženom za krivično djelo nesavjestan rad u službi.
18.01.2024. u 15:32
get url
text

Kako saznaje Faktor, banjalučki Okružni sud je uvažio žalbu tužilaštva, ukinuo presudu koju je u aprilu prošle godine donio Osnovni sud Banja Luka, te predmet vratio prvostepenom sudu na novi postupak.

Jovičić se tereti da je oštetio MUP RS-a za oko 260.000 KM.

Također, ukinuta je i oslobađajuća presuda drugooptuženom u ovom predmetu Alešu Majkiću koji je u sporno vrijeme direktor firme "Optel", a tereti se za krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića.

Jovičić je bio ministar unutrašnjih poslova u RS od marta 2013. do decembra 2014. godine, a na posljednjim Općim izborima bio je kandidat DNS-a za predsjednika ovog entiteta.

U optužnici se navodi da je Jovičić znao da banjalučka firma "Optel" posluje sa gubitkom, ali je i pored toga sa Majkićem zaključio i potpisao ugovor o nabavci opreme za UKT sistem radio-veza po kome je toj firmi avansno isplaćeno 260.445 КM, ali oprema nije isporučena.

Majkić je u septembru 2014. godine u svojstvu dužnika zaključio sporazum o vansudskom poravnanju sa MUP-om RS kao povjeriocem, a koga je zastupao Jovičić i to radi povrata uplaćenog avansa od 260.445 КM plus zatezna kamata u iznosu od 42.149 КM.

Optužnica ga tereti da je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, izdao četiri bjanko potpisane i ovjerene mjenice, iako je znao da za izdate mjenice nema pokriće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.