open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS-a
Ukinuta presuda pravobraniocima RS za malverzacije sa gradskim zemljištem u Banjoj Luci
Vrhovni sud RS ukinuo je presude bivšem zamjeniku pravobranioca RS Mirku Stojčinoviću i pomoćniku pravobranioca Borislavu Jeličiću, a koji su bili nepravosnažno bili osuđeni za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.
04.12.2020. u 13:56
get url
text

U posljednjoj sudskoj odluci je navedeno da se predmet vraća na novo suđenje.

Stojčinović i Jeličić su u februaru prošle godine u Okružnom sudu Banja Luka nepravosnažno osuđeni na ukupno pet i po godina zatvora zbog višemilionske štete koja je nanesena Gradu Banja Luka. Stojčinović je u prvostepenom postupku bio osuđen na četiri i po, a Jeličić na godinu dana zatvora.

Optužbe su se odnosile na predmete "Poljoprivredna škola", "Građa" i "Naš dom".

Optužnica je Stojičinovića teretila da je u predmetima "Građa" i "Naš dom" oštetio grad za oko 7,5 miliona KM, a da se u slučaju „Poljoprivredna škola" zajedno sa Jeličićem, a bez saglasnosti grada, odrekao tužbe i zaključio sudsko poravnanje u vezi sa pravom raspolaganja nad nekretninama ukupne vrijednosti preko 16 miliona KM.

Odbrana optuženih je na žalbenom ročištu u Vrhovnom sudu RS tražila oslobađanje ovog dvojca ili ukidanje prvostepene presude i vraćanje predmeta na novo odlučivanje, dok je tužilaštvo njihove žalbene navode odbacivalo kao neosnovane.

Stojčinović i Jeličić, kao i njihovi branioci, smatrali su da je cijeli proces bio montiran i pun brojnih kontradiktornosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.