open-navfaktor-logo
search
Bužim
Uklanjaju izgorjeli dio krova kako bi stavili najlon, da škola ne prokišnjava
Nastava u Osnovnoj školi "Mirsad Salkić" u mjestu Čava je obustavljena zbog požara koji je izbio 12. novembra, a u kojem je uništen krov škole. Djeca bi mogla pohađati nastavu u Mješovitoj srednjoj školu u Bužimu, ali treba organizirati prijevoz za njih
14.11.2019. u 17:38
get url
text

Nakon što je Osnovna škola "Mirsad Salkić" iz Čave u općini Bužim, pretrpjela veliku štetu u požaru koji je na neispravnim instalacijama nastao 12. novembra, nastava za 256 učenika je prekinuta do daljnjeg. U požaru je uništen kompletan krov i danas osoblje škole, roditelji učenika i prijatelji pokušavaju ukloniti izgorjele ostatke krova i postaviti najlon kako bi se spriječilo daljnje prokišnjavanje prostorija.

Krov je u potpunosti oštećen

Došla su i djeca da pomognu 

- Ima nas na terenu oko 20 osoba, a došla su i djeca da pomognu koliko je u njihovoj moći. Počeli smo sa uklanjanjem izgorjele krovne konstrukcije. Škola ima neka dva dijela, jedan koji ima betonsku ploču i drugi koji je nema. Mi ćemo sada sa ovog dijela gdje je ploča skinuti lim, s obzirom na to da je građa sva izgorjela, i pokušat ćemo sa najlonom da prekrijemo, da zaštitimo dalje da voda prolazi u prostorije - objašnjava nam Zeid Suljadžić, direktor OŠ "Mirsad Salkić".

Kaže nam da je požar u školi primijećen jedan sat iza ponoći, 12. novembra.

Zeid Suljadžić 

- Ne znamo kada je počeo, ali mene je policija pozvala u 1.17 sati i pomagali smo u gašenju požara vatrogascima sve do osam ujutro. Planule su instalacije u "radionici čovječnosti" jer sve te instalacije su stare i datiraju od 1982. godine kada je škola sagrađena. Djeca od utorka ne idu u školu, vjerovatno neće ni sutra. Mješovita srednja škola iz Bužima nam je ponudila svoj prostor kako bismo mogli nastaviti sa nastavnim procesom. Njihova djca idu samo u prvu smjenu, a mi bismo koristili prostor škole u drugoj smjeni. To nam itekako znači, ali problem je prijevoz djece do škole - priča nam Suljadžić i nastavlja:

- Nadamo se da će taj problem s prijevozom u narednim satima biti riješen kako bi učenici, njih 256 mogli od ponedjeljka krenuti na nastavu u prostoru Mješovite srednje škole u Bužimu. Vidim da su i djeca željna nastave. Što se tiče sanacije, mislim da novac neće biti problem jer je jučer Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izdvojila 100.000 KM, Vlada Unsko-sanskog kantona će izdvojiti 70.000 KM, a i Općina Bužim je obećala da će dati određena sredstva, međutim vrijeme nam ne ide na ruku. A i problem su procedure koje se moraju provesti da bismo krenuli u bilo kakav posao. Da je drugo doba godine, lakše bi sve išlo, a ovako je sve otežano. Ne znate šta je gore, organiziranje nastavnog procesa ili sanacija objekta, ništa neće ići lahko - govori nam.

Ipak dodaje kako očekuju pravnu pomoć od općine i resornog ministarstva.

Morat će se uraditi i instalacije 

- U planu sanacije morat će se uraditi i sve instalacije jer su stare, škola je sagrađena 1982. godine. Da su bile nove instalacije i automatske sklopke, tu bi odmah došlo do iskakanja osigurača i ne bi bilo problema. Ali s obzirom na to da je staro, moglo je sve izgorjeti, a struje je uvijek bilo. Ipak, sreća u nesreći je da nam nije izgorjela dokumentacija, da nisu zahvaćene ostale prostorije, inventar. Sve ovo treba očistiti od posljedica požara, ali moglo je biti još gore - ispričao nam je Suljadžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.