open-navfaktor-logo
search
Skočibušić upozorio
Ukoliko se ne poveća vakcinacija, FBiH mogla bi pogoditi epidemija ospica
Zbog niske stope vakcinacije djece, Federacija BiH uskoro bi se mogla suočiti s novim epidemijama, posebno ospica, zbog čega se razmišlja i o uvođenju drugih mjera koje bi roditelje trebale dodatno motivirati da vakcinišu svoju djecu.
15.10.2022. u 09:17
get url
text

- Nažalost, pandemija covida-19 uticala je i na program vakcinacije, odnosno, stope obaveznog vakcinisanja za redovni dječiji program su pale, pogotovo u određenim dijelovima. To je nešto što stvara ugroženost od novih epidemija, posebno epidemija morbila u FBiH i zbog toga se mi toplo nadamo da ćemo uskoro morati primijeniti dodatne mjere motivacije roditelja, što pravno, što različitim drugim sredstvima kako bi djeca bila vakcinisana i na taj način zaštićena - kazao je za Fenu direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Dodao je kako će sve to što je propušteno zbog covida i zbog cijelog niza drugih razloga morati biti nadoknađeno.

- Naravno da ćemo morati u budućnosti nastaviti nadoknađivati to i tek sada nam slijedi jedan veliki posao kada zdravstvene ustanove praktično normalno funkcioniraju, odnosno, otvorene su majkama, očevima, babama, djedovima da dovedu svoju djecu i da na taj način nastavimo tamo baš gdje smo stali sa vakcinisanjem – naglasio je.

Kod obaveznog kalendara vakcinisanja, kaže Skočibušić, nastoje dosegnuti 95 posto vakcinisanosti određene populacije kako bi ona bila zaštićena kolektivnim imunitetom.

- Nažalost, nekada smo dosezali stope 93 i 94 posto, a danas su te stope značajno niže. Ukoliko se potrudimo mislim da ćemo ipak moći to sustići i u narednih nekoliko godina barem vratiti dio onoga što smo nekada ostvarivali - istakao je.

Po njegovom mišljenju, ako to uradimo stanje će biti puno bolje.

- Nažalost, mi danas imamo i odljev djece, smanjeni prirast i mnoge izazove koji su upravo vezani uz zdravstveni sistem - kazao je.

Dodao je kako stopa vakcinacije nije ista za sve vakcine te da smo najugroženiji od morbila.

- Procijepljenost ovisi od vakcine do vakcine, a najlošija je kod vakcinisanja protiv morbila, parotitisa i rubeole. To je tradicionalno najniža stopa procijepljenosti, ali na to se fokusiramo jer upravo smo od morbila najugroženiji – ustvrdio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.