open-navfaktor-logo
search
Upozorenje za kupce
Ukoliko ste ova bicikla kupili svojoj djeci, neka ih ne koriste
Agencija za nadzor nad tržištem u Bosni i Hercegovini prilikom kontrole proizvoda dostupnih na tržištu u BiH ustanovila je da tri modela bicikla nisu sigurna za korištenje te upozoravaju kupce da prestanu sa upotrebom i da ih vrate u trgovinu u kojoj su ih kupili.
05.12.2021. u 19:53
get url
text

Jedan od njih je i bicikl za djecu, model Surge, a uvoznik je firma Antić d.o.o. Kiseljak.

Kako navode iz Agencije bicikl za djecu predstavlja rizik od povreda jer nema ručnu, prednju kočnicu, držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, zahtjevi vezani za označavanje i upute za upotrebu nisu u skladu sa propisanim zahtjevima. Proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN ISO 8098:2015.

Iz Agencije ističu da su poduzete mjere povrata proizvoda od potrošača.

- Preporučuje se potrošačima ukoliko su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da isti vrate u uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili – navode iz Agencije.

Iz Agencije upozoravaju i na bicikle za djecu modele 12“ Robi B-12101, bar kod: 1910202021019, proizvođač Dusen Trade, zemlja porijekla Kina, uvoznik je firma R.Time d.o.o. Sarajevo, te model Robi A01-12, proizvođača Xiamen C.Co. Ltd, također iz Kine.

Kao razlog zašto je proizvod RobiB-12101 nesigran navode da bicikl za djecu predstavlja rizik od ozljede jer sila kočenja na prednjem kotaču nije dovoljna, zahtjevi vezani za upute za upotebu nisu u skladu s propisanim zahtjevima. Proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN ISO 8098:2015.

Bicikl za djecu model Robi A01-12 predstavlja rizik od povreda jer sila kočenja na prednjem i zadnjem kotaču nije dovoljna, držači na upravljačima ne ispunjavaju propisane zahtjeve, sjedište bicikla ne ispunjava propisane zahtjeve,zaštita na lancu nije u skladu s propisanim zahtjevima, dimenzije vezane za pomoćne kotačiće nisu u skladu s propisima kao ni zahtjevi vezani za označavanje i upute za upotrebu. Proizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi BAS EN ISO 8098:2015.

Uvoznik je poduzeo mjere povlačenja proizvoda s tržišta, uništavanja i obavještavanja potrošača.

- Preporučuje se potrošačima ukoliko su kupili ovaj proizvod da ga prestanu upotrebljavati i da ga vrate u uvozniku ili u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili – navode iz Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.