open-navfaktor-logo
search
Vandalizam
Ukradena ploča na zgradi "Prosvjete" u Sarajevu, policija traga za počiniocima
Policija u Kantonu Sarajevo radi na pronalasku osoba koje su ukrale ploču sa zgrade u kojoj je smješteno Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta, rekao je za Faktor Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.
18.11.2022. u 17:28
get url
text

Ploča je uklonjena prije nekoliko noći a tim povodom su se oglasili iz Sprskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta.

- Sa žaljenjem obavještavamo javnost da je prije nekoliko noći od nepoznatih osoba oštećen ulaz u zgradu Društva, prilikom čega su ciljano uništene ploče na kojima je na oba zvanična pisma u Bosni i Hercegovini bilo ispisano ime našeg Društva - Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" te naziv Prosvjetne biblioteke.

Iskreno se nadamo da će nadležne institucije pronaći i kazniti izvršioca ili izvršioce, posebno ako imamo u vidu da se Prosvjetin dom kao jedno od najreprezentativnijih zdanja grada Sarajeva nalazi u samoj centralnoj jezgri te smatramo da je jedno ovakvo anticivilizacijsko djelo ustvari čin neodgovornih pojedinaca - saopćeno je iz Prosvjete.

Napominju da je sama zgrada nacionalni spomenik, izgrađena je 1912. godine, a koja je nedavno obnovljena pri čemu je ponovo otvorena biblioteka koja je jedna od najstarijih biblioteka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

- Radi se na pronalasku osoba koje su izvršile krađu ploče - rekao nam je kratko Hadžiabdić.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić najoštrije je osudio vandalski čin nepoznatih osoba, koje su oštetile ulaz u zgradu Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Sarajevo i pozvao nadležne da reaguju.

- Lično, a i u ime institucije koju predstavljam, očekujem od nadležnih institucija pronalazak i adekvatno kažnjavanje izvršioca ili više njih. Nadam se da je ovaj vandalski čin, ustvari, čin neodgovornih pojedinaca. Radu SPKD "Prosvjeta" pružamo punu podršku - poručio je Avdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.