open-navfaktor-logo
search
Žive na sjeveru BiH
Ukrajinci u BiH žive 130 godina, ove poruke su poslali dok Rusija vrši agresiju na zemlju njihovih predaka
Ukrajinska nacionalna manjina u Bosni i Hercegovini, prema trenutnim nezvaničnim informacijama, broji oko 3.000 građana.
28.02.2022. u 14:35
get url
text

Ukrajinci koji žive u BiH uglavnom su naseljeni na području Banja Luke, Prnjavora, Kozarca, Trnopolja, Dervente, Laktaša... U BiH su stigli krajem 19. i početkom 20. vijeka iz Zapadne Galicije, današnje Ukrajine. U periodu nakon potpisivanja Berlinskog kongresa, a austrougarske okupacije ovih prostora, počinje preseljenje Ukrajinaca na prostore Bosne i Hercegovine.

To preseljenje odvijalo se u tri velika talasa sve do početka Drugog svjetskog rata. Glavni administrativni centar ukrajinske kolonizacije bio je Prnjavor, koji je kasnije postao centar okupljanja raseljenih porodica. Doseljavanje u Prnjavor je počelo 1890. godine, a masovnije oko 1900. godine. Kotar Prnjavor popisom iz 1921. godine imao je nešto više od 48.000 stanovnika, od toga više od 17.000 pripadnika nacionalnih manjina: Poljaka, Ukrajinaca, Italijana, Mađara, Rusa, Jevreja, Slovaka, Turaka, Roma, Rumuna, i tada pa do danas s pravom nosi naziv Mala Evropa ili Evropa u malom.

Uoči Drugog svjetskog rata u današnjoj Bosni i Hercegovini je bilo oko 12.000 Ukrajinaca. Pretpostavlja se da je broj Ukrajinaca u odnosu na 1991., kada ih je bilo oko 7.500, prepolovljen. Ukrajinci su vjerni čuvari ukrajinskog identiteta u mnogim segmentima. Ukrajinski jezik uglavnom znaju svi Ukrajinci i on se govori u porodici, crkvi i u ukrajinskim udruženjima koja rade na čuvanju identiteta.

Doseljavanje Ukrajinaca u Prnjavor je počelo 1890. godine

U Devetini, selu blizu Laktaša, sačuvane su prve ukrajinske kuće pokrivene slamom. One se čuvaju kao dio historijske baštine. Ukrajinska nošnja prisutna je u svakoj familiji podjednako kao i Kobzar, najpoznatija zbirka poezije najprevođenijeg ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka.

Ukrajina se posljednjih dana nalazi u žiži interesovanja cijelog svijeta zbog napada Rusije na ovu zemlju, a kako na to gledaju Ukrajinci u BiH, pojasnili su nam njihovi predstavnici.

- Svjetska tema broj jedan koja izaziva reakcije cijelog svijeta je rat u Ukrajini. Tako i mi, Ukrajinci sa ovog podneblja, smatramo neophodnim očitovati se o ovim dešavanjima i na taj način zamoliti prijatelje, komšije i sunarodnjake za podršku Ukrajini. Ukrajinci na prostoru BiH žive više od 130 godina. U ove prostore ugradili su svoju kulturu, tradiciju koju su ponijeli iz svoje otadžbine Ukrajine. Iako se trenutno na ovim prostorima rađaju pete ili šeste generacije Ukrajinaca, u našim srcima gori neugasivi plamen ljubavi prema našoj djedovini.

Kao pripadnici ukrajinskog naroda s nevjericom, pomno smo pratili dešavanja koja su u Ukrajini započela još 2014. godine. U posljednje vrijeme sa velikom zebnjom pratili smo očigledno zaoštravanje krize. Od 24. februara sa velikim zaprepaštenjem i strahom ostali smo zatečeni eskalacijom rata između Rusije i Ukrajine. Svijet je u strahu i nevjerici, kako zbog trenutnog stradanja ljudi u Ukrajini, tako i zbog globalnih posljedica političkih, socijalnih i ekonomskih, koje će rat ostaviti na svjetskoj sceni – kažu predstavnici Ukrajinske zajednice BiH.

Kako ističu, ponosni su pripadnici velikog ukrajinskog naroda – naroda gostoljubivog, iskrenog, miroljubivog i velikodušnog, koji od pradavnih vremena živi na svojoj zemlji, Ukrajini.

- Ponosni smo na pripadnost narodu koji u svojoj historiji nikada nije vršio agresiju na susjedne države, nego je težio suživotu s drugima. Ponosni smo pripadnici ukrajinskog naroda koji je zbog svog slobodarskog duha vodio samo ratove protiv raznih osvajača i okupatora tokom vijekova, te tako preživljavao i opstajao kao narod. Također smo ponosni i na svoj 130-godišnji život i dobrokomšijski suživot sa svim narodima na ovim bosanskohercegovačkim prostorima.

Za ovih 130 godina dijelili smo svako dobro i svako zlo sa narodima ovog podneblja. Danas smo ispunjeni velikim bolom i velikim strahom za sudbinu ukrajinskog naroda u Ukrajini. Pozivamo svoj narod prvenstveno na dostojanstveni spokoj, jer vijekovima je naš narod preživio razne osvajače i okupatore, te smatramo da će preživjeti i ovu veliku tragediju. Pozivamo naš narod na iskrenu molitvu i post za mir u Ukrajini, u Božijim je rukama, a ne u rukama moćnika ovoga svijeta, budućnost svakog naroda, pa i našega ukrajinskog. Dragi naši Ukrajinci širom svijeta, danas nam je najpotrebnija molitva – iskreni vapaj Bogu da podari mir, a kada dođe vrijeme mi Ukrajinci BiH ćemo se pridružiti cijeloj našoj velikoj svjetskoj dijaspori u svakoj mogućoj i neophodnoj pomoći onima koji su nastradali u Ukrajini – govore predstavnici Ukrajinaca koji žive u našoj zemlji.

Pozivaju sve iskrene vjernike – pravoslavce, katolike, muslimane i sve druge da svojim iskrenim molitvama traže veliki Božiji dar mira.

- Mir je neprocjenjivi dar koji bar mi narodi ovog podneblja sigurno posebno cijenimo. Pozivamo sve iskrene prijatelje ukrajinskog naroda, naše komšije i ljude dobre volje da nas podrže u našem vapaju da u Ukrajini ponovo zavlada mir i da se spriječi stradanje ljudi. Svako ko danas traži obustavu agresije na Ukrajinu i mir za ukrajinski narod – traži obustavu svih agresija velikih država protiv slabijih i manjih država, što postaje sveprisutnija praksa u ovim modernim vremenima. U ime naroda Ukrajine i ukrajinskog naroda ovog podneblja iskreno se zahvaljujemo svakom iskrenom prijatelju i svakoj podršci – kažu predstavnici Ukrajinske zajednice BiH.

Orel Zakaljuk, paroh prnjavorski, za Faktor je govorio o životu Ukrajinaca u BiH, ali, kako kaže, poštuje zajedničku odluku da pojedinačno ne govore o krizi u Ukrajini i da su zbog toga ranije zauzeli zajednički stav.

- Mi na ovim prostorima živimo otprilike 130 godina i, nažalost, prema nama niko nije imao interesovanja tih 130 godina dok nije došla ova kriza. Ne želimo nikakve senzacije oko Ukrajinaca u BiH. Nailazimo na osude pojedinaca, što je za nas neshvatljivo, jer tu živimo 130 godina. Kada prođe ova kriza, bilo bi jako dobro da sve novinske agencije i televizije dođu da nas posjete i naprave lijepe priče – kaže za Faktor Orel Zakaljuk.

Paroh prnjavorski ističe da iako nezvanični podaci govore da u BiH ima oko 3.000 Ukrajinaca, ta brojka je veća.

- Mislim da nas u Bosni i Hercegovini ima blizu 4.000. Uglavnom živimo u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine. Neki su poljoprivrednici, postoje i privatni poduzetnici koji imaju svoje febrike i firme. Neki imaju projekt biroe, drugi su stolari, treći su keramičari... Ja sam četvrta generacija moje porodice koja živi u BiH, a moj sin je peta – kaže za naš portal Zakaljuk.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.