open-navfaktor-logo
search
Prijedlog gradonačelnice
Ukupno 654 sjedeća mjesta: Šta će gosti trebevićkog Vidikovca imati na raspolaganju?
Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, Gradskom vijeću ranije je podnijela prijedlog Odluke o uvjetima i načinu korištenja i davanja u zakup poslovnog objekta Vidikovac na Trebeviću, o čemu će se razmatrati u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća. 
02.11.2021. u 19:19
get url
text

Predviđeno je da početna minimalna cijena zakupa u javnom pozivu bude 51.744,44 KM mjesečno, a ponuđači moraju dostaviti bankovnu garanciju za ozbiljnost ponude koja glasi na godišnji iznos ponuđene mjesečne zakupnine.

Sredstva koja zakupoprimac uloži u unutrašnje uređenje Vidikovca priznat će se proporcionalno mjesečnom najmu kao plaćanje zakupa, a najviše za period od dvije godine korištenja, za šta je dužan dostaviti dokaze. 

- Gradsko vijeće Grada Sarajeva predlaže da se Ugovor o zakupu objekta Vidikovac, nakon provedene procedure, zaključi na period od 60 mjeseci, a zakupoprimac ima pravo da zahtjeva produženje ugovora sve dok redovno izmiruje zakupninu, a najduže do isteka perioda prava građenja utvrdenog Odlukom o davanju saglasnosti na osnivanje prava građenja na nekretnini u vlasništvu Općine Stari Grad Sarajevo u korist Grada Sarajeva u cilju realizacije projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare" – navodi se u prijedlogu Odluke.

Dodaje se, između ostalog, da je poželjno raspisivanje medunarodnog javnog poziva za izbor zakupoprimca objekta, koji bi trebao biti raspisan nakon okončanja postupka njegove uknjižbe.

Ukupni kapacitet Vidikovca je 654 sjedeća mjesta. U objektu će biti jedna manja i jedna veća konferencijska sala koje će se veći dio vremena moći koristiti za boravak gostiju, a po potrebi preurediti za konferencije, seminare i slično. Zatim, restoran za posjetioce kapaciteta 250 osoba sa ljetnjom baštom kapaciteta 164 osobe, klub kafe sa šankom i sa 20 stolova, restoran srednje visokog stepena luksuznosti kapaciteta 156 osoba, te dječija igraonica površine 154 m2 kapaciteta 50 djece.

Osim toga, na raspolaganju će biti i javna površina na krovu objekta za boravak do 84 posjetioca na kojoj će biti smješten i prodajni šank sa prigodnim prehrambenim artiklima i pićima koji će raditi tokom ljetnih mjeseci, te kuhinja, gardarober, lift, toaleti, lobby prostor i slično, navodi se u Studiji.

U izgradnju i opremanje objekta treba biti uloženo ukupno 7.445.387,98 KM, od čega će investitor – Grad Sarajevo uložiti 6.377.943,62 KM (85,66 posto), a najmoprimac 1.067.444,36 KM (14,34 posto).

- Grad Sarajevo treba platiti još preostale dvije okončane situacije u iznosu od 565.793,65 KM, te dodatnih cca 10.000 KM za tehnički pregled objekta i upotrebnu dozvolu a što se očekuje u narednom periodu. U izgradnju objekta je Grad Sarajevo je do kraja septembra 2021. godine uložio 5.802.149,97 KM. Završetak grubih građevinskih radova je finaliziran. Preostali iznos od 1.067.444,36 KM (14,34 posto investicije) bi trebalo uložiti treće lice koje bude iznajmilo objekta i upravljalo njegovim radom – navodi se u Studiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.