open-navfaktor-logo
search
Stranački izbori
Umihaniću deset, Čauševiću tri kandidature za predsjednika SDA u TK, saznajemo šta slijedi
Sve gradske i općinske organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu, održale su svoje izborne skupštine na kojima su, između ostalog, odlučivale koga će kandidirati za novog predsjednika Kantonalnog odbora. Na kraju tog procesa Šekib Umihanić je prikupio 10 kandidatura, dok Midhat Čaušević ima tri.
09.02.2024. u 16:48
get url
text

Posljednja odluka donesena je jučer na izbornoj skupštini u Teočaku, nezvanično saznaje Faktor, a odlučeno je da za predsjednika bude kandidiran Umihanić, koji je tako dobio i desetu kandidaturu. Pored Teočaka, podržale su ga stranačke organizacije iz Živinica, Lukavca, Banovića, Gradačca, Sapne, Gračanice, Kalesije, Doboj Istoka i Srebrenika. S druge strane, Čaušević je kandidat stranačkih odbora u Tuzli, Kladnju i Čeliću.

- Izborna komisija Kantonalnog odbora SDA TK, početkom naredne sedmice, pregledat će sve što su dostavile lokalne organizacije, a zatim slijedi razgovor sa kandidatima o tome da li prihvataju kandidaturu. Nakon toga sve šaljemo u Centralu stranke, jer moramo dobiti saglasnost Kadrovske komisije SDA - kaže za Faktor Edis Bajić, predsjednik Izborne komisije SDA TK.

Nakon što Kadrovska komisija potvrdi kandidate, aktuelni predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak ima 15 dana roka da sazove skupštinu Kantonalnog odbora, na kojoj će 100 delegata iz 13 gradova i općina s područja TK birati nove stranačke organe.

Prof. dr. Šekib Umihanić trenutno je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, a radi na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, gdje kao primarijus otorinolaringolog obavlja funkciju načelnika Klinike za bolesti uha, grla, nosa i hirurgije glave i vrata.

Dr. sc. Midhat Čaušević je trenutno zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštini Bosne i Hercegovine, a radi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje je 2020. godine izabran u zvanje docenta na užoj naučnoj oblasti Sociologija. Doktorirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2020. godine.

Kako sada stvari stoje, KO SDA TK mogao bi do kraja februara dobiti novog predsjednika, kako je i planirano.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.