open-navfaktor-logo
search
Na četiri godine
Umjesto da kupi električni automobil za isti iznos, Općina izdvojila 90.000 KM za iznajmljivanje
Općina Novo Sarajevo izdvojila je blizu 90.000 KM za najam automobila na električni pogon, dok je za kupovinu mogla platiti otprilike isti iznos, a vozilo bi bilo u njihovom vlasništvu.
26.05.2022. u 17:23
get url
text

VEZANI TEKST - Tanović se pohvalio snimkom kako vozi auto koje je Općina iznajmila za 90.000 KM

Jučer je na Vilsonovom šetalištu održana primopredaja električnog automobila koji je Općina Novo Sarajevo iznajmila na period od četiri godine i u te svrhe izdvojila blizu 90.000 KM iz Budžeta Općine za 2022. godinu.

Zvanični dokument je dan ranije na svom Facebook profilu objavio vijećnik Općinskog vijeća Dučić Arslan.

Postupak javne nabavke pokrenuo je načelnik Tanović kao "Iznajmljivanje novog putničkog motornog vozila putem operativnog lizinga" putem otvorenog postupka, a Odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača donesena je 11. marta ove godine. Izabrana je kompanija Porsche Sarajevo.

Kada je u pitanju sam aranžman u vezi s iznajmljivanjem vozila, ugovor ne predviđa otkup vozila niti vlasništvo nad njim, nego samo njegovo korištenje.

Tanović je tokom primopredaje istako kako se odlučio na automobil na električni pogon radi smanjenja emisije štetnih gasova i čestica u zraku, te da je to samo jedna u nizu aktivnosti koje je Općina do sada sprovela na zaštiti okoline.

On se također osvrnuo i na uštedu koju osigurava korištenje ovog automobila.

VEZANI TEKST - Tanović pojasnio zašto je iznajmio automobil za blizu 90.000 KM

- Potrošnja na 100 kilometara je oko 2 KM što svakako daje uštede, pogotovo uzimajući u obzir trenutne cijene goriva gdje je za 100 pređenih kilometara potrebno minimalno 30 KM – kazao je on.

Interesantno je da bi cijena kupovine istog vozila iznosila od 90.000 KM do oko 106.000 KM, saznali smo iz kompanije Porsche sa kojom je ugovor potpisan. Općina bi kupovinom izdvojila otprilike isti iznos, a vozilo bi bilo u njihovom vlasništvu.

Cjenovnik vozila dostupan je online, ovdje.

No na pitanje zašto se načelnik odlučio izdvojiti toliko novca za iznajmljivanje vozila, a ne njegovu kupovinu, za sada nema odgovora. Načelnik Tanović nije odgovorio na pozive našoj redakciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.