open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Umjesto izvinjenja, SPC optužuje Bošnjake za mržnju, režimski mediji u RS-u pozivaju da se kazne "muslimanski ekstremisti"
U pravoslavnoj crkvi u Srebrenici je 11. jula, samo nekoliko sati nakon što je završen ukop 30 identificiranih žrtava genocida, održan koncert u sklopu manifestacije "Petrovdanski dani Srebrenice 2023". Tom prilikom su se mogle čuti pjesme poput "Veseli se srpski rode" i druge, kako je organizator naveo, "rodoljubive srpske pjesme". 
15.07.2023. u 15:11
get url
text

VEZANI TEKST - Uloga SPC-a u BiH: Zaštita i blagosiljanje zločinaca, otimanje teritorija, provokacije u Srebrenici...

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović ovim povodom poručio je da očekuje da se najodgovorniji ljudi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi jasno ograde od ovog i drugih slučajeva javnog promoviranja mržnje.

Izvinjenje žrtvama genocida zatražio je i Damir Peštalić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, koji je prijavio je Policijskoj stanici uvredljive poruke i preglasnu muziku koja je 11. jula, nekoliko sati nakon kolektivne dženaze, puštana tokom koncerta ispred crkve u ovome gradu.

Preporod.info je poslao upit Mitropoliji dabrobosanskoj, zatrživši da se oglase o sramnim dešavanjima na dan kada cijeli svijet solidariše sa žrtvama koje su nakon 30 godina od genocida dočekale da nekoliko kostiju svojih sinova, muževa, braće, očeva isprate na vječni smiraj.

Odgovor iz Kabineta mitropolita dabrobosanskog prenosimo u cijelosti:

- Prije svega nas interesuje šta se to "dešavalo" ispred Srpske pravoslavne crkve u Srebrenici? O čemu vi to pišete? Pišete o neprovjerenim informacijama i zlonamjerno pišete dezinformacije i laži.

Tog dana, 11. 7. u večernjim satima, pravoslavni vjernici su slavili navečerje Petrovdana i oni su po tradiciji i običaju palili petrovdanske lile, pjevali pjesme i nikakvo zlo nisu radili!

Vi želite osporiti pravo na slobodno i javno ispovijedanje vjere i običaja. Vašim tendencioznim gledanjem u tuđe dvorište, a posebno u portu parohijske crkve u Srebrenici je krajnje problematično. Umjesto da se bavite vašim unutrašnjim problemima kako da u sebi pobijedite porive netrpeljivosti i mržnje prema svemu što je srpsko i pravoslavno, vi optužujete narod i crkvu koja slavi Petrovdan na svoj tradicionalan način uz paljenje lila pjesmu i muziku.

Postavili ste jedno dobro pitanje: Kako graditi suživot? Da, to je veliko pitanje. Kako graditi suživot sa onima koji ne žele suživot? A to ste vi.

Ne samo da ne želite suživot, već sve što mi uradimo opraštajući, vi svojim djelovanjem uništavate.

Kada pišete o politikama zla, prvo se pogledajte u ogledalo i okrenite se oko sebe i svojih. Tek onda pišite o drugima. Očigledno da vi zlo vidite samo u drugome ili drugima, a ne vidite zlo u sebi i u vašima. To zlo se upravo pojavljuje iz vašeg pisanja.

Suživot u BiH je odvajkada postojao, postoji i postojat će, ali ne "suživot" dominacije jednih nad drugima, a što bi vi željeli, već suživot ljubavi i poštovanja jednih prema drugima.

VEZANI TEKST - Peštalić: Kad pomislimo da ne mogu gore, organizuju koncert pred crkvom s pjesmama koje daju inspiraciju za nove pokolje

Sve što je negativno, zlonamjerno ili provokativno, mi ne samo da ćemo se od toga ograditi, već ćemo javno osuditi i prozvati. Prozivanje Srpske pravoslavne crkve nećemo tolerisati niti vama, niti gospodinu Fazloviću, niti izvjesnom imamu u Srebrenici - navodi se u odgovoru Kabineta mitropolita dabrobosanskog.

Istovremeno mediji pod kontrolom Milorada Dodika, RTRS i SRNA, raspiruju mržnju protiv srebreničkog imama, ef. Peštalića. Između ostalog, objavili su izjave srbijanskog historičara i jedanog od ideologa velikosrpskog projekta "srpski svet" Aleksandara Rakovića, koji poziva na odmazdu prema Bošnjacima. 

- Nadležni organi u Republici Srpskoj i BiH moraju da sankcionišu muslimanske ekstremiste koji su prijetili Srbima okupljenim uoči proslave opštinske krsne slave Petrovdana- izjavio je Raković. 

SRNA i RTRS u tekstu navode: 

Komentarišući uvrede srebreničkog imama Damira Peštalića, koji je vjernike okupljene pred crkvom nazvao ološem i prijetnje njegovih sljedbenika da treba naći 50 dobrovoljaca da se obračunaju sa okupljenima ispred hrama, Raković je naveo da su muslimanski ekstremisti, koji su namjeravali da se na tako agresivan način obračunaju sa Srbima, dio problema koji treba rješavati.

On je u izjavi Srni napomenuo da istražni organi treba da pronađu one koji su prijetili i vrijeđali vjernike i da ih sankcionišu u skladu sa zakonima.

Raković je istakao da Srbima niko ne može da ospori pravo da proslave slavu, da se okupe i da je obilježe na način na koji smatraju da to treba da urade, ne vrijeđajući nikoga.

- To što im je u Srebrenici slava Petrovdan i što je proslavljena na taj način ne kosi sa tugom i bolom koju muslimani osjećaju prema svojim stradalima. Oni koji su hteli da se obračunaju su to pogrešno i čak zlonamerno protumačili - ocijenio je Raković.

On je ukazao da je problem u tumačenju događaja, a ne u tome što neko obilježava sjećanje na stradanje, dok drugi ima pravo da slavi crkvene praznike na prikladan način.

VEZANI TEKST - Udruženja žrtava genocida: Hapšenje Omerovića pokazalo da su žrtve još nezaštićene

- Јa bih ovo sagledavao u vidu zlonamernog tumačenja tog imama i njegovih sledbenika, jer su svi događaji u Srebrenici tog dana prošli bez incidenata - rekao je Raković.

On smatra da muslimani u Srebrenici bilo koji gest mogu da tumače zlonamjernim, ali da treba da sagledaju svoje namjere u tome koje nisu bile dobre prema komšijama Srbima.

Raković je ocijenio da oni koji na taj način prijete Srbima i ispoljavaju agresiju devalviraju događaj u Srebrenici, kojem su sami prisustvovali.

- Oni tom događaju daju drugu konotaciju, koju mi Srbi ne želimo da tumačimo na način kako muslimani tumače naše obeležavanje događaja - rekao je Raković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.