open-navfaktor-logo
search
Saopćenje Ureda
Umjesto odgovora: Novinarima i djelatnicima MO i OSBiH zaprijećeno zbog "neistinitih" informacija
Inspektorat ne provodi istragu o vozačima OSBiH zato što su jeli na nekom prijemu, već vodi istragu po prijavi da su vozači pretrpali tanjire hranom sa švedskog stola
08.10.2019. u 17:47
get url
text

Umjesto konkretnih odgovora na konkretna pitanja Faktora uredno upućena mailom, proslijeđeno je uopćeno saopćenje svim medijima o spornim konzervama svinjetine koje su dijeljene Bošnjacima, pripadnicima OSBiH, što je inače dugogodišnja praksa Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH kada se traže odgovori na određena pitanja.  

I ne samo da nisu dobijeni svi odgovori, nego je ovoga puta zaprijećeno i novinarima, a posebno uposlenicima MOBiH i pripadnicima OSBiH.

-Ministarstvo odbrane BiH izražava zabrinutost činjenicom da se u posljednje vrijeme u medijima učestalo objavljuju neargumentirane informacije iz odbrambenog sistema, a koje ruše dignitet MO i OS BiH. Shodno tome, upotrijebit ćemo svaku zakonsku mogućnost i poduzeti sve mjere i radnje kako bi zaštitili profesionalizam i ugled Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, i sankcionirati svakog djelatnika MO i OS BiH ukoliko se ustanovi da je dostavljao neistinite informacije medijima- stoji između ostalog u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane BiH.

A pitali smo sljedeće:

- Šta je pokazala prošlogodišnja istraga u MOBiH i OSBiH, ko je kriv što su Bošnjaci - pripadnici OSBiH dobili konzerve sa svinjskim mesom, te burek sa svinjskim mesom? 

-Da li su odgovorne osobe u MOBiH zadužene za javne nabavke sankcionisane? 

-Kako su se ponovo na jelovniku Bošnjaka- pripadnika OSBiH na vježbi na Manjači mogle naći konzerve iz svinjskog programa spornog dobavljača Zmajevac iz Srbije? 

Prva dva pitanja su "elegantno" preskočena, a na treće je odgovoreno.

-Vezano za ponovne medijske napise o navodnoj upotrebi konzervirane hrane s pogrešnom deklaracijom, na nedavnoj vježbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH kategorički demantiraju te navode kao neistinite.  Sporne paštete proizvođača Zmajevac iz Republike Srbije nisu dijeljene jedinicama i pripadnicima OSBiH na pomenutoj vježbi. Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, u mjesecu julu 2019. godine obavljena je zamjena onog dijela proizvoda pašteta juneća, proizvođača Zmajevac iz Republike Srbije, za kojeg je ustanovljeno da sastav i deklaracija nisu valjani. Ta količina (sporni dio) zamijenjena je proizvodom pašteta juneća, proizvođača Akova impeks d.o.o Sarajevo, BiH - stoji u odgovoru.

Prošle godine pripadnicima OSBiH Bošnjacima dijeljene su konzerve svinjskog mesa, te burek sa svinjskim mesom u kasarni u Derventi. Dobavljač je bila firma Duga sa Sokoca, a konzerve je uvezla iz Srbije, proizvođač Zmajevac.

Ko je od uposlenih u MOBiH zadužen za javne nabavke i tendere pustio da se ove konzerve mjesecima dijele Bošnjacima u OSBiH, ne zna se ni godinu kasnije.  

Ne zna se ni kako je ponovo ista firma sa Sokoca, od istog dobavljača iz Srbije nabavila za potrebe OSBiH nove konzerve umjesto juneće, svinjske paštete.

Nema rezulatata istrage, a upitno je i da li je Inspektorat MOBiH istragu proveo prošle godine, tako da se ne zna da li je iko iz MOBiH ili OSBiH sankcionisan.

Javnost je i dalje uskraćena za informacije o požaru u kasarni Rajlovac, gdje je izgorjela oko 400 pušaka. Kako je došlo do požara? Da li su ispravni hidranti u kasarni? Zašto je požar morala gasiti PVB Sarajevo, a ne pripadnici OSBiH? I šta bi se dogodilo da slučajni prolaznik nije primjetio dim u krugu kasarne?

Ipak, moramo se i izviniti Uredu za odnose sa javnošću MOBiH zbog "neistinite informacije" iznesene u našem jučerašnjem tekstu, a koju smo dobili od pouzdanog izvora iz MOBiH. Inspektorat ne provodi istragu o vozačima OSBiH zato što su jeli na nekom prijemu, kako je Faktor objavio, već vodi istragu po prijavi da su vozači pretrpali tanjire hranom sa švedskog stola.

VEZANI TEKSTUmjesto svinjetine i požara u Rajlovcu, istražuju se vozači OSBiH koji su jeli na prijemu!?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.