open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Umjesto Skake, za ambasadora u Kataru ide Semir Halilović
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je smijenilo Abdulaha Skaku sa mjesta ambasadora BiH u Kataru i na to mjesto imenovala Semira Halilovića, inače sina generala Sefera Halilovića, potvrđeno je za Faktor iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 
21.06.2023. u 19:12
get url
text

On je bio prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Inače, general Sefer Halilović, predsjednik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i prvi načelnik Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine, za vrijeme predizborne kampanje dao je punu podršku kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Semir Halilović, rođen 1981. godine, je pravnik, sociolog, magistar ekonomskih i doktor političkih nauka. Aktivno govori engleski jezik. 

Tokom političke karijere bio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH smijenjen je i ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija. Umjesto njega, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića imenovan je Ivan Orlić koji je bio ambasador BiH pri Vijeću Evrope. 

Za ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji imenovan je Razim Čolić, na prijedlog Denisa Bećirovića.

Čolić je rođen 1963. godine u Gradačcu. Završio je Filozofski fakultet - komparativne religije i engleski jezik u Islamabadu. Aktivno govori, čita i piše engleski i arapski jezik, a služi se ruskim i urdu jezikom. Razim Čolić je obavljao dužnost ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Saudijskoj Arabiji od 2005. do kraja 2012. godine. Tokom njegovog mandata pokrenuti su gotovo svi međudržavni bilateralni sporazumi između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije koji su okončani ili još traju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.