open-navfaktor-logo
search
Dan penzionera u FBiH
Umjesto svečanosti, podsjetili na svoje masovne proteste 1997. i 2017, hoće li biti trećih
U Zenici je danas organizirana Skupština povodom Dana penzionera u FBiH, a umjesto svečanosti, okupljeni su podsjetili na masovna okupljanja 1997. i 2017. godine, kada su tražili poboljšanje statusa.
25.10.2023. u 20:19
get url
text

VEZANI TEKST - Samo penzioneri iz TK, Jablanice i Novog Sarajeva će dobiti jednokratnu novčanu pomoć sa oktobarskim penzijama

Ni danas život za 180.000 penzionera sa najnižom penzijom u Federaciji BiH nije bolji. Još jednom su podsjetili na problem i zahtjeve koje su uputili predstavnicima kantonalne i vlasti na nivou FBiH, prenosi Federalna.

Čak više od 65 posto njih živi na granici socijalnog minimuma. Prosječna penzija za august iznosila je 584, a najniža 538 maraka. Penzioneri u Zeničko-dobojskom kantonu nadaju se da će, poput onih u Tuzlanskom kantonu, i ovaj kanton usvojiti inicijativu za pomoć od 100 maraka.

- Ako kažem da njih takvih imamo, od 60.000, u kantonu 36.000 - onda je jasno da neće svi moći dobiti tu pomoć. Kolika će biti, zavisi od premijera, Vlade, ministra, Skupštine kantona - rekao je Mustafa Trakić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera ZDK.

Poražavajuća je činjenica da na jednog penzionera danas u FBiH radi 1,27 radnika. Stanje se iz dana u dan sve više pogoršava kako svakodnevno iz naše zemlje odlazi radno sposobno stanovništvo. Rješavanje ovog problema jedan je od zahtjeva upućenih prema Vladi FBiH, ali i poboljšanje ukupnog socijalnog i zdravstvenog sistema.

- Federacija BiH, kantoni i općine nemaju socijalnu kartu, a to je lična karta šta koji građanin ima i na osnovu čega da se dijeli neka pomoć. Danas pomoć ostvaruju samo mlađi, zdraviji, sposobniji - koji mogu da stignu. A ovaj moj pošteni penzioner, bolestan, koji sam kod kuće živi - i ne zna da se dijeli išta - istakao je Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH.

Ovogodišnje usklađivanje od ukupno 20,15 posto predviđeno Zakonom nedovoljno je u vanrednim okolnostima izuzetnog rasta cijena. Stoga je, smatraju iz Federalnog saveza, neophodno poduzeti izuzetne mjere da ne bi bili primorani na organiziranje novih masovnih okupljanja poput onih iz 1997. i 2017. godine.

- Nas će natjerati nevolja. Imajte na umu da se naša penzija - ove godine je to tri milijarde - sve se potroši u Federaciji, najbolje smo platiše komunalnih usluga, sve drugo damo u trgovini za prehrambene artikle, ništa ne kupujemo vani, niko ne vraća pdv, ovdje plaćamo PDV - sve su to pare s kojima žive služba i država, Federacija živi od toga - dodao je Mehić.

Novi sastanak sa resornim ministrom, zakazan za petak, o obuzdavanju rasta cijena te pomoći stanovništvu, a naročito penzionerima, rezultirat će novim smjernicama za rad Federalnog saveza udruženja penzionera. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.