open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo
Umjesto svinjetine i požara u Rajlovcu, istražuju se vozači OSBiH koji su jeli na prijemu!?
Šta još treba da se desi da bi se neko pozabavio nagomilanim problemima u Ministrastvu odbrane i Oružanim snagama
07.10.2019. u 21:14
get url
text

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ponovo potresa nova-stara afera sa hranom sumnjivog porijekla i higijenske ispravnosti. Pripadnicima Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, koji su nedavno učestvovali na vojnoj vježbi na poligonu Manjača, dijeljeni su prehrambeni proizvodi sumnjivog porijekla.

Radi se o paštetama koje su nabavljene kao juneći konzervirani program za ishranu pripadnika Oružanih snaga BiH pod stavkom "nesvinjskog programa". Upravo ove paštete (istog proizvođača i distributera) su bile predmet prošlogodišnje afere, jer je labaratorijskim pretragama u njima detektovano prisustvo svinjskog mesa.

Za ovu i druge afere po pitanju nepravilnosti ishrane Bošnjaka u Oružanim snagama, podsjećanja radi, tada su se zainteresovali i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Islamska zajednica u BiH.

Podsjećamo, radilo se o  proizvodima junećeg konzerviranog programa Industrije mesa "Zmajevac" iz Srbije, koje je  Oružanim snagama isporučila firma DUGA COMERC d.o.o. sa Sokoca.

Čitava afera se svela na saopćenje Ministarstva odbrane od 21. novembra 2018. godine u kome između ostalog stoji: da je provedena interna istraga kojom je utvrđeno da su dva dobavljača sa kojima je MOBiH sklopio ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka sa junećim mesom, te pite sa mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu laboratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina.

Dalje su između ostalog naveli: da je isporuka hrane izvršena suprotno ugovorima i deklaracijama na proizvodima, predmetni artikli su distribuirani pripadnicima OSBiH, uključujući i muslimane pripadnike OSBiH, čime su se prekršile odredbe Pravilnika o ishrani u MO i OSBiH, te zaključili: da će provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OSBiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa utvrđenim propustima.

Slučaj je tada završen bez podnošenja prijava, nije utvrđeno ko je odgovoran za ovaj propust, niti je iko u Ministarstvu odbrane odgovarao.

Iz Ministarstva odbrane kojima smo uputili mail sa pitanjima, tvrde, da su u julu ove godine izvršili zamjenu cjelokupne količine proizvoda "pašteta juneća" proizvođača "Zmajevac" iz Srbije proizvodom "pašteta juneća" proizvođača "Akova impeks" d.o.o Sarajevo, BiH.

Ukoliko su ovi navodi tačni, odakle onda sporni proizvod u ishrani vojnika Bošnjaka tokom vježbe na Manjači? Vjerovatno, nesankcionisani odgovorni za prošlogodišnju aferu, nastavljaju rad po starom. Pitali smo MOBiH i šta je sa prošlogodišnjom istragom, ko je odgovoran za tendere, ali nam je rečeno da ćemo na odgovor morati pričekati.

Prema informacijama Faktora dobijenim od izvora iz Inspektorata Ministarstva odbrane, oni su već angažovani na "novoj ozbiljnoj istrazi u vezi s ishranom pripadnika Oružanih snaga". Ne radi se o konzervama sa poligona Manjača, već se vodi veoma opsežna istraga na identifikovanju grupe vozača koji su neovlašteno pristupili švedskom stolu tokom nekog prijema!?  

Naš izvor nam nije želio otkriti da li se radi o neovlaštenoj konzumaciji mimo toplog obroka ili se radi samo o narušavanju ugleda pripadnika ili je pak riječ o propustu u protokolu.

Nesankcionisanje odgovornih za nesavjestan rad u službi na nivou Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH nije novina.

Podsjećanja radi, neposredno prije početka vojne vježbe na Manjači, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH potresao je ozbiljan vanredni događaj u kasarni Rajlovac. Naime, u požaru na ovoj lokaciji u potpunosti je izgorjela radionica za označavanje naoružanja sa kompletnom opremom. Samo pukim slučajem sve je prošlo bez težih posljedica po ljudstvo angažovano na poslovima i zadacima označavanja naoružanja.

Mediji i Ministarstvo odbrane su o ovome izvještavali kao o nekom usputnom incidentu, dok su štete znatno veće. Naime od izvora bliskih istrazi saznajemo da je tom prilikom bespovratno uništeno oko 400 doniranih jurišnih pušaka i teških mitraljeza dovoljnih za naoružavanje jednog bataljona.

U svim vojskama svijeta ovakvi događaji predmet su ozbiljne istrage koja obično završava smjenama odgovornih. Umjesto istrage, kao naručena dolazi, ranije planirana, vježba bataljonske borbene grupe Oružanih snaga na poligonu Manjača.

Odgovorni za Rajlovac na nivou Ministarstva odbrane i Oružanih snaga su samo mogli zadovoljno trljati ruke zbog politizacije vježbe. Postrojavanje Žandarmerije u Banjoj Luci, pitanja da li se radi o NATO ili ne NATO vježbi, ko je koga izdao... kao i sve druge dnevnopolitičke konotacije došle su kao naručene da se skrene pažnja sa Rajlovca. Suština je u sljedećem, na Manjaču je izašao naoružan bataljon, ali je u Rajlovcu isti takav razoružan.

Ko je odgovoran, ko će i da li će odgovarati, pitanja su koja se očito ne postavljaju na nivou Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH. Šta još treba da se desi da bi se neko pozabavio nagomilanim problemima u Ministrastvu odbrane i Oružanim snagama?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.