open-navfaktor-logo
search
Poruke
Umjetnici o važnosti Izbora: Rukovodite se vlastitim, ali i kolektivnim interesima, budite racionalni
U nedjelju 2. oktobra održat će se Opći izbori 2022. Izlazak na izbore, mogućnost je građana da svojim glasom pridonesu boljem društvu.
30.09.2022. u 18:23
get url
text

Davanjem glasa sudjelujemo u biranju smjera u kojem će se sljedeće četiri godine razvijati društvo u kojem živimo. Što veći broj glasača izađe na izbore vlast ima veći legitimitet, čvršća je i za svoje odluke ima podršku većeg broja ljudi.

Zašto je važno izaći na izbore i glasati, bez favorizovanja ili kritikovanja političkih stranaka i kandidata, pojasnili su ugledni umjetnici naše zemlje. Jer, sve počinje izborom...

- Poštovani publikume, i vi mladi! Ovo su izbori, nije puko glasanje, pa zato birajte umjesto sto samo glasate! To je suviše skupo plaćena demokratska tekovina da bi je tek tako prezreli i ustupili drugima... Rukovodie se vlastitim, ali i kolektivnim interesima, budite racionalni. Svijet priznaje samo snagu, još od onog vremena kada je Sunce počelo da zalazi. Nema ovdje milosti za slabog! Ljudski rod je ravnodušan spram istine i ne pouzdajmo se u to što nam je toliko toga ostao dužan i da smo zaslužili predah. Ulazimo u nesigurna i teška vremena, ali mi ni ne znamo za druga. Uostalom, naši životi su tek zbir vanrednih situacija i iznevjerenih obećanja. I još nešto - nepristojno je i intimno pitanje: "Za koga si glasao?!" "Koga si birao?!" Ono nas dijeli u vunenim vremenima u kojima se - da bi nas bilo! - moramo sabirati – kazao je pisac Zlatko Topčić.

Slikar Džeko Hodžić poziva građanke i građane BiH da daju svoj glas programima, ne pojedincima i strankama. 

- Pošto programa skoro da nije bilo (osim trača i optužbi), preporučujem dajte prednost državi BiH u međunarodno priznatim granicama. Dajte glas onom/ima koji neće dozvoliti da se komadić BiH koliko nokat odvoji. Poruka mladima! Izađite na izbore, glasajte za sebe i svoju budućnost, glasajte za bolje obrazovanje, glasajte za bolji život vas i vašeg potomstva. Glasajte za rad i ljubav i predano radite. Prekrižite one koji vam ovo ne nude. Posebno sam u ovom izbornom ciklusu razočaran u intelektualce ako ih uopće ima. Razbježali su se po i oko stranaka i nude prežvakane stranačke floskule. Pojedini su se i osilili da ne dozvoljavaju drugačije mišljenje već kao autoritet vam zabranjuju mišljenje i stav - kazao je Hodžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.