open-navfaktor-logo
search
U 74. godini
Umro profesor emeritus Esad Zgodić
U Sarajevu je jutros u 74. godini preminuo profesor emeritus Esad Zgodić, potvrđeno je Faktoru sa Fakulteta političkih nauka (FPN) u Sarajevu. 
05.01.2024. u 10:36
get url
text

Bio je profesor Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Utemeljivač je Historije socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini kao nastavne discipline na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je umirovljen kao redovni profesor.

Objavio je 37 knjiga. Bio je član redakcije i predsjednik savjeta časopisa Lica, član Izdavačkog savjeta lista Komunist, član redakcija časopisa Sveske i Značenja te glavni i odgovorni urednik Godišnjaka BZK "Preporod" i časopisa Socijaldemokrat, koji je na njegovu inicijativu i pokrenut.

Bio je i politički aktivan. Od 1984. godine radi u Centralnom komitetu Saveza komunista BiH i kao savjetnik u Kabinetu Predsjednika Centralnog komiteta, a od sredine 1992. do marta 1995. godine bio je profesionalni član Predsjedništva SDP BiH.

Bio je predsjednik Gradskog i član Kantonalnog odbora SDP BiH. U više njegovih saziva bio je član Glavnog odbora ove partije. Autor je privremenog i, uz Nijaza Durakovića, stalnog Programa SDP BiH. Poslije izbora u novembru 2000. godine bio je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH. 

Zgodić je autor ukupno 37 knjiga i više stotina naučnih i stručnih radova, eseja i publicističkih članaka. Dobitnik je više nagrada za najbolje knjige, a Fakultet političkih nauka mu je 2006. godine dodijelio Posebno priznanje za bogat naučno-istraživački rad.

U kontekstu obilježavanja 50. godina njegovog postojanja, Fakultet političkih nauka 2011. godine mu je dodijelio i Zahvalnicu za naučni i pedagoški rad.

Učestvovao je u pripremama brojnih okruglih stolova i naučnih simpozija, bio recenzent i promotor knjiga te sudjelovao u radu brojnih naučnih skupova i držao predavanja na raznim poliitčkim skolama, seminarima, kolokvijima i javnim tribinama.

- Njegov doprinos Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, kao i bosanskohercegovačkoj politološkoj i široj naučnoj i društvenoj javnosti ostat će trajno upamćen - saopćio je FPN.

Kako nam je potvrđeno sa Fakulteta političkih nauka, komemoracija profesoru emeritusu Zgodiću bit će održana u utorak, u 12 sati, u prostorijama Fakulteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.