open-navfaktor-logo
search
Dogodilo se 2019.
Unakažena fasada Halidovog dvora još nije popravljena, na potezu Općina Centar
U februaru 2019. godine dio fasade Halidovog dvora u sarajevskoj ulici Hiseta prefarban je drečavom zelenom bojom, a inspekcija je naložila da se fasada vrati u prvobitno stanje, novčano je kažnjen vlasnik kafane koji je to uradio, ali fasada nikada nije vraćena u prvobitno stanje.
27.11.2021. u 15:56
get url
text
Halidov dvor
Halidov dvor

Naš fotoreporter nakon nepune tri godine ponovo je fotografisao zgradu u ulici Hiseta i kako se vidi na fotografijama, drečava zelena boja skoro je izblijedjela i jedva se nazire ispod boje originalne fasade zgrade i prašine koja je prekrila.

{$galerijaFotografija}

Halidov dvor je izgrađen 1923. godine i spada u kulturno-historijsko naslijeđe Sarajeva, a štetu je načinio vlasnik kafića "Retro", koji se nalazi u prizemlju, tako što je ofarbao dio zaštićene zgrade u drečavu zelenu boju.

Inspekcija je vlasnika kafića novčano kaznila i naredila da se fasada na Halidovom dvoru mora vratiti u prvobitno stanje.

Procedura za vraćanje izgleda fasade u prvobitno stanje traje godinama i kada su svi nadležni uradili svoj dio posla, još se čeka da se na fasadi vrati originalna boja. Inspekcija je uradila svoj dio posla, kao Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Zavod je napravio projekat obnove fasade, dali podatke šta je sve potrebno da se fasada uredi kao što je i bila i na kraju ništa nije urađeno.

- Dio fasade koji je prefarban prvo se mora oprati vodom pod pritiskom da se ukloni nečistoća. Zatim će se morati izvršiti bojenje kompletnog prizemlja zgrade u istom tonu kako je fasada i napravljena. Sanacija fasade izvršena je prije nekoliko godina i sve se mora uraditi prema originalnom projektu. Zavod ne određuje datum kada se ovaj posao treba uraditi jer su od nas tražene samo smjernice na koji način to učiniti - kazali su nam u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ponovili su da je kantonalni inspektor za zaštitu dobara baštine 27. februara 2019. godine pokrenuo inspekcijski postupak nad radovima parcijalnog bojenja fasade prizemlja objekta Halidov dvor.

- Inspektor je izdao prekršajni nalog za izvođenje građevinskih radova bez saglasnosti Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u ukuponom iznosu od 1.800 KM, a nakon toga donio i rješenje kojim je investitoru naredio kolorističku obradu devastirane fasade prizemlja i suterena  zgrade, prema donesenim smjernicama Zavoda. S obzirom na to da u ostavljenom roku SANJA CO d.o.o. (firma kojoj pripada kafić "Retro") nije postupilo po donesenom rješenju, inspektor je izdao prekršajni nalog zbog nepostupanja po donesenom rješenju u ukupnom iznosu od četiri hiljade maraka KM - pojašnjavaju iz kantonalne inspekcije. 

U daljem toku inspekcijskog nadzora pokrenut je i postupak prinudnog izvršenja rješenja u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS.

- Zbog nepostupanja po Zaključku o prisilnom izvršenju rješenja pravnom i odgovornom licu društva SANJA CO, također su doneseni prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 7.000 KM. Iz navedenog proizilazi da je u inspekcijskom postupku izdato ukupno šest prekršajnih naloga u iznosu od 12.800 KM, a koje je nakon izjavljenih žalbi prekršioca, potvrdio i nadležni sud u Sarajevu. Time su iscrpljene sve zakonom date mjere za koje je nadležan inspektor za zaštitu dobara baštine – zaključuju iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

Sada je na redu Općina Centar na čijem se području nalazi Halidov dvor u skladu sa odredbama Zakona o prostornom uređenju KS, općinska urbanističko-građevinska inspekcija ima nadležnost da naredi uklanjanje svih bespravno izvedenih građevina ili njenih dijelova ili drugih bespravno izvedenih radova na području općine i dovođenje u prvobitno stanje, poručili su iz inspekcije. 

Čekamo odgovor iz Općine Centar.

IMG_20211120_104209.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.