open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Unija OSI FBiH traži objašnjenje zastupnika za glasanje o amandmanima za invalidnine, tuđu njegu i pomoć
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odbio je dva amandmana kojim su predviđena sredstva za povećanje invalidnina i tuđe njege i pomoći, kao i isplate jednokratne pomoći za osobe sa invaliditetom. Za ove amandmane glasala su 32 zastupnika, uzdržan je bio 31, dok su protiv bila trojica zastupnika, a to su Slaven Raguž, Dario Knezović i Mario Karamatić. Pomenuta trojica ne zaslužuju ni slovo više, kazali su iz Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH.
27.01.2023. u 16:33
get url
text

Na glasanju za ova dva amndmana uzdržan je bil 31 zastupnik, a njima su iz Unije uputili javno pitanje ističući da budu hrabri i da  javno objasne svoje glasanje. 

- Šta znači biti UZDRŽAN kada se odlučuje o budućnosti osoba sa invaliditetom? Zatraženo je da se po ovim amandmanima zastupnici izjasne pojedinačno, što mislimo da je ispravno jer javnost treba da zna stavove stranaka i zastupnika po ovako osjetljivim pitanjima. Međutim, protiv je bio je zastupnik Damir Nikšić koji je sopstveni stav sakrio iza poslovnika o radu parlamenta. Dok je snimao video klipove o stvarima koje mu smetaju u Bosni i Hercegovini, trudio se da što šira javnost sazna za njegove stavove. Sada odjednom javnost izgleda ne treba da zna ko se kako odredio prema sudbini osoba sa invaliditetom - navodi se u saopćenju Unije osoba i organizcacija osoba sa invaliditetom FBiH.

Ogorčeni ishodom glasanja i odnosom koji je pokazan prema osobama sa invaliditetom, iz Unije zahtjevaju da se u narednih 60 dana organizuje tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o položaju osoba sa invaliditetom i da se na istoj sjednici usvoje zaključci čija implementacija će biti vremenski oročena.

- Uoči sjednice, amandmane je odbila Vlada Federacije BiH. U svom izjašnjenju Vlada navodi da je tokom izrade budžeta "zaprimljen finansijski zahtjev budžetskog korisnika" pa je nakon analiza, a na osnovu procjene i "ukazane potrebe", sa predstavnicima budžetskog korisnika održan konsultativni sastanak nakon kojeg su finansijska sredstva odobrena u skladu sa zahtjevom.

Od Vlade FBiH tražimo informaciju sa kojim to "budžetskim korisnicima su se konsultovali"? Sa nama kao krajnjim "korisnicima" nisu sigurno, jer već mjesecima iako su deklarativno izrazili volju za sastanak, poziv nam nikada nije upućen. A ti "konsultovani budžetski korisnici" neka objasne javno osobama sa invaliditetom, kako su mogli da pristanu na to da iznos za invalidnine i tuđu njegu i pomoć ostane isti u budžetu za 2023. godinu, kao i da oko 100.000 osoba i dalje bude izvan prava? - upitali su iz Unije.

Kako se dalje navodi u saopćenju, Unija OSI FBiH nastavlja svoju borbu još jače i još odlučnije te pozivaju sve organizacije i udruženja OSI da im se pridruže, kao i da će u narednim danima preduzeti brojne aktivnosti kako bi skrenuli pažnju javnosti na probleme sa kojima se suočavaju kao i sa načinima borbe za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.