open-navfaktor-logo
search
Reakcija
UNIMR "Nino Ćatić": RTRS negira autohtonost Bošnjaka na ovim područjima
Udruženje novinara i medijskih radnika "Nino Ćatić" iskazuje zabrinutost zbog jezika mržnje upućenog sa javnog servisa RTRS, saopćeno je iz Udruženja.
04.02.2023. u 11:51
get url
text

VEZANI TEKST - IZBiH: Imam iz Kozarca je iznio lični stav, a čiji stav iznosi RTRS kad cijeli narod naziva "potomcima turskih okupatora"?

- U reakciji na hutbu imama Almira Mahića iz Kozarca, u Dnevniku RTRS-a od 2. februara 2023. godine autor je Bošnjake muslimane označio kao "potomke turskih okupatora". Ovo je neprimjeren opis koji negira autohtonost Bošnjaka na ovim područjima. To su elementarne naučne činjenice, a protiv kojih nije mogla ništa reći ni jugoslovenska stručna javnost tokom nekoliko decenija. Ovako se otvara mogućnost za pokretanje bespotrebnih replika o porijeklima naroda u kojima bi neko mogao i reći da postoje oni koji su naknadno naselili sadašnju Bosnu i Hercegovinu. Uz ovo, autor priloga je jednostrano i definitivno označio tursku (osmansku) vlast kao okupatorsku - navode u saopćenju, te dodaju da je poznato da je preko nje za Bošnjake ovih prostora došlo ono što je njima najbitnije - vjera u Jednog Boga.

U saopćenju dodaju da je zanimljivo da autor u nastavku svog stava priznaje da su na dan kada je imam Mahić govorio o Svetom Savi "škole u Srpskoj bile ispunjene pjesmom u slavu srpskog sveca".

- Kroz nepotpuno imenovanje, autor najprije naglašava da je taj dio BiH rezervisan samo za jedan narod, te priznaje da je antisekularna praksa okoštala u entitetu čiji su osnivači završili kao presuđeni ratni zločinci. Sa RTRS-a priznaju da je devetojanuarski duh, koji isključuje druga dva naroda, a pojačan vjerskim obredima samo jednog naroda i njegove vjere, etabliran i nametnut drugačijima, čak i najmlađima, u školama - ističu iz ovog udruženja.

Na kraju, UNIMR "Nino Ćatić" poziva uredništvo RTRS-a da se izvini zbog neprimjerenih stavova iznesenih u njihovom programu, te da dokine ovakvu praksu koja je zabranjena i kodeksima Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.