open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Univerzitet u Tuzli promovirao 25 doktora nauka
Među 25 doktoranata diplomu završenog trećeg ciklusa školovanja dobio je i Muhamed Tulumović, aktuelni predsjednik tuzlanskog Općinskog suda
05.07.2019. u 15:16
get url
text

Univerzitet u Tuzli promovirao je danas 25 doktora nauka koji su ovu titulu stekli u protekloj akademskoj godini. Među njima su istaknuti društveni radnici, sudije, ljekari, ali i profesori, uposlenici ove visokoškolske ustanove.

Svaka od njihovih pojedinačnih disertacija dat će doprinos na naučno-istraživačkom polju Univerziteta u Tuzli, kazano je na promociji.

Različite su naučne oblasti bogatije za nova saznanja i ideje zahvaljujući ovoj generaciji doktoranata. Silva Banović, viša asistentica na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu želi svoju struku, logopede uključiti u pomoć u liječenju demencije. U svom doktoratu tematizirala je funkcionalne i komunikacijske sposobnosti osoba s ovom bolešću. 

- Društvo stari i to je jedna činjenica i bh. društvo će se morati nositi s tim rastućim problemom. Doktorska disertacija koju sam radila je svojim rezultatima pokazala da naše društvo također ima osobe s demencijom koje nisu dijagnosticirane, a s njima se itekako može raditi - ističe Banović.

Među 25 doktoranata diplomu završenog trećeg ciklusa školovanja dobio je i Muhamed Tulumović, aktuelni predsjednik tuzlanskog Općinskog suda. Doktorat iz oblasti krivičnog materijalnog prava je posvetio istraživanju pravnog sankcioniranja izvršilaca krivičnih djela nasilja.

- Obrađeno je 11 krivičnih djela, a poseban fokus je dat na krivično djelo nasilje u porodici. Ovo je prva doktorska disertacija u BiH s ovakvom obradom - navodi Tulumović.

Kaže da je doktorat lična nadogradnja od koje bi i drugi trebali imati korist.

- To je sad jedna izuzetna prilika da se dugogodišnje stručno iskustvo spoji i kombinira sa stečenim naučnim znanjima i da se aplicira u praksi - dodao je.

Unapređenje nauke generalno zavisi od truda i rada pojedinca, ali ne samo od toga, naglasila je na ovoj promociji rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić.

- Izrada doktorskih disertacija i ono na čemu su radili doktoranti je značajno, ali nama treba više ulaganja u naučno-istraživački rad. S tim nijedan univerzitet u BiH nije zadovoljan. Smatramo da bi društvena zajednica trebala više ulagati u to i borit ćemo se i dalje za taj segment - izjavila je rektorica Hadžigrahić.

U borbi za investicije u nauku, Univerzitet se nada pomoći od svojih doktoranata, naročito od onih koji su već angažovani u nastavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.