open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Unuk Selima Bešlagića Omer Berbić ide u utrku za gradonačelnika Tuzle; zašto SDA i DF nemaju kandidate?
Omer Berbić, vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Tuzle, potvrdio je za Faktor da će biti kandidat za gradonačelnika Tuzle. Riječ je o jednom od najaktivinijih vijećnika, koji je u Progresivnom bloku zajedno s kolegama iz Stranke za BiH i Platforme za progres, a unuk je bivšeg gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića.
27.12.2022. u 15:14
get url
text

On će se suprotstaviti Zijadu Lugaviću iz Socijaldemokratske partije, koji je trenutno na poziciji vršioca dužnosti gradonačelnika, gdje je odlukom Gradskog vijeća naslijedio Jasmina Imamovića, koji je na čelu grada soli bio 22 godine. Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine ranije je potvdila da su u utrci i nezavisni kandidati Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Derviš Čičko i Halid Žigić.

Podsjećamo, dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović dao je ostavku na funkciju, nakon što je na posljednjim Općim izborima izabran za zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Rok za prijavu kandidata za prijevremene izbore ističe danas.

Stranka demokratske akcije (SDA) neće imati kandidata za gradonačelnika Tuzle, potvrdio je predsjednik Gradskog odbora Salko Zildžić. O tome hoće li ova stranka nekog podržati na izborima, Zildžić kaže da sve ovisi o izbornoj kampanji i ponuđenim programima kandidata.

- Ovi izbori se održavaju u jednom specifičnom trenutku jer i kada bi došlo do promjene na poziciji gradonačelnika, u Gradskom vijeću postoji koalicija koja je sastavljena dijelom na rezultatima izbora i dijelom na političkoj trgovini. To je matematička koalicija koja nema svoj program. Mi i da dobijemo gradonačelnika, ne znamo kakvu bismo politiku mogli provoditi u naredne dvije godine, vrlo je upitno da li bismo mogli usvojiti budžet - kaže Zildžić.

Zbog toga, zaključuje Zildžić, ne želimo potrošiti politički kredibilitet koji gradimo godinama, a svog kandidata ćemo pripremati za redovne Lokalne izbore.

Žarko Vujović iz Demokratske fronte također je potvrdio da ova stranka neće imati kandidata te da će odluku o tome hoće li nekoga podržati donijeti naknadno.

Prijevremeni izbori u Tuzli zakazani su za 5. februar naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.