open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Unuka Alije Izetbegovića traži izvinjenje zbog vrijeđanja na ski takmičenju, organizatori poručuju da će istražiti slučaj
Selma Gičević, unuka Alije Izetbegovića, uputila je danas otvoreno pismo/pritužbu Maliku Hadžimešiću, predsjedniku ski-kluba Bjelašnica, organizatoru takmičenja "Srebrna lisica".
25.01.2021. u 17:58
get url
text

Kako je naglasila, povod njenog reagovanja je "javno vrijeđanje porodice Alije Izetbegovića putem razglasa tokom takmičenja "Srebrna Lisica" (Bjelašnica, 23.01.2021.)."

Pismo je poslala na medijske redakcije, pokroviteljima, medijskim sponzorima i sponzorima, a mi ga u nastavku prenosimo u cjelosti:

"Gospodine Hadžimešić,

Obraćam Vam se kao organizatoru ski-takmičenja "Srebrna lisica" koje se održalo 23-24. januara 2021. godine na Bjelašnici, tokom koga je moja porodica doživjela veliku neprijatnost. Naime, tokom večernje trke slaloma u subotu oko 17.00 sati (par minuta prije nego je trebala početi trka u kategoriji mog starijeg sina, U14), Vaš uposlenik, voditelj programa, čiji glas se čuo putem razglasa u dolini "Babin Do", izgovorio je sljedeće:

"Takmičenje se zove Srebrna lisica, a ne Srebrena malina; da ne bude zabune, molim vas… rado bismo mi primili donaciju i od Srebrene maline… Ah, ti Izetbegovići…a Malina, nisu nam ni ponudili…. kažu, jedna mala familija… jedna, al’ aha... jedna od njih pet je danas tu… hej, jedna od tih pet porodica! Šta bismo tek da ih je više?"

Ja sam Selma Gičević, najstarija od pet unuka Alije Izetbegovića, i roditelj dvoje djece – učesnika "Srebrne lisice". U tom sam momentu prolazila sa mlađim sinom pored šatora Organizatora. Trznuo se kada je čuo ove riječi i upitao me: "Mama, šta priča ovaj čovjek? Odakle ovo govori?". U ovom momentu, stariji sin se pripremao da započne trku.

Ovaj postupak problematičan iz više razloga. Prvo, ubacivanje bilo kakve političke teme na ovakav javni skup predstavlja neprofesionalno, nesportsko ponašanje kome nema mjesta na ovakvom skupu. Drugo, stavili ste u istu misao kompaniju protiv koje se vodi krivični postupak sa mojom porodicom, praveći "normalnim" i "općeprihvaćenim" medijski spin da njeno poslovanje ima ikakve veze sa članovima porodice Izetbegović. Treće, Vaš komentar o broju članova moje porodice sugerira da imate problem s našom "porodičnom brojnošću" i prisustvom na skupu.

Ovo je javni poziv na hajku. Vi ste iskoristili javni prostor, javna sredstva i javno dešavanje za širenje govora mržnje. Vi ste se diskriminatorno ponijeli prema dvojici Vaših takmičara i njihovim roditeljima koji su Vam ukazali svoje povjerenje, i poslali im poruku da su nepoželjni na ovom takmičenju. Vi kao odgajatelji mladih generacija ovim putem učite naše takmičare da je huškačko ophođenje u javnom prostoru prihvatljivo, čak i poželjno.

Da li su izneseni stavovi – stanovi organizatora trke? Šta ste željeli postići ovakvim odnosom prema Vašim takmičarima i sugrađanima? I sami ste roditelj. Šta mislite kako se osjeća roditelj kad mu djecu izlože ovakvoj latentnoj opasnosti? Šta mislite, kako se osjećaju djeca, i kakve posljedice ovakve situacije mogu imati po njih?

Od Vas tražim:

1) javno očitovanje o ovim pitanjima;
2) objašnjenje za ovo postupanje;
3) izvinjenje; i
4) informisanje javnosti o vašem postupanju (prema voditelju programa, ali i šire) kako se slične neprijatnosti u budućnosti ne bi desile niti jednom Vašem takmičaru, roditelju ili gostu događaja u Vašoj organizaciji, bez obzira na spolnu, starosnu, nacionalnu, etničku, političku, seksualnu ili drugu orijentaciju.

Moj stariji sin već godinama učestvuje u trci "Srebrna lisica", kao i na mnogim drugim ski-takmičenjima, kako širom Bosne i Hercegovine, tako i u inozemstvu. Nikada nismo doživjeli ništa slično. Do momenta kada se dogodio opisani incident, uživali smo u najavama klubova i družili se sa poznanicima sa Jahorine, iz Travnika, Pala, Ilidže i Sarajeva. Ovo su dešavanja na kojima su se do sada njegovali sportski duh, prijateljstvo, tolerancija i multikulturalnost. Imperativ je da i dalje razvijamo te vrijednosti i da ne dopustimo da jalijaški, huškački vidovi ophođenja prema bilo kome zavladaju ovakvim dešavanjima.

Dostavljam ovu informaciju i vašim pokroviteljima, kao i medijskim i ostalim sponzorima, stoji u pismu Gičević.

Pozvali smo i predsjednika ski-kluba Bjelašnica, organizatora takmičenja "Srebrena Lisica", Malika Hadžimešića, a on nam je kazao da on "nije čuo da voditelj izgovara riječi pomenute u pritužbi".

- Istražit ćemo sve za šta nas se tereti pa ćemo izaći sa saopštenjem za medije - kazao je Hadžimešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.