open-navfaktor-logo
search
Lobiranja i interesi
Unutarstranački ratovi u NiP-u i SDP-u zbog pozicije generalnog direktora KCUS-a, ko stoji iza Pilava
Kada su u proljeće ove godine stranke "Trojke" međusobno dogovarale raspodjelu javnih preduzeća ili ustanova, Elmedin Konaković se izborio da Narodu i pravdi u kategoriji "A" pripadne Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, najveća zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini.  
12.12.2023. u 07:45
get url
text

Prije 15 dana novi Upravni odbor KCUS-a na čelu sa prof. dr. Benjaminom Kulovcem (Narod i pravda) smijenio je sa pozicije generalnog direktora KCUS-a prof. dr. Sebiju Izetbegović, a za vršioca dužnosti imenovao dr. sc. med. Alena Pilava.  

Prethodno, ovaj upravni odbor u kojem su članovi koje su imenovali NiP, SDP i Naša stranka, poništio je konkurs za imenovanje novog generalnog direktora objavljen u oktobru, te novi konkurs sa izmjenama objavio 3. novembra. U toku su intervjui sa kandidatima, a to su dr. sc. med. Alen Pilav, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, prof. dr. Mevludin Mekić, dok navodno prof. dr. Sanela Salihagić nije dobila poziv i eliminirana je zbog jednog "spornog dokumenta" koji je dostavila u prijavi.  

Izvor Faktora iz Naroda i pravde kaže da je Konaković odmah rekao da na to mjesto treba da dođe aktuelni direktor Opće bolnice Sarajevo, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, s obzirom na njegove reference. S tim se složio i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, te prvi čovjek Naše stranke Edin Forto. I ova informacija nije nikakva novost. 

Konaković je, kako nam je otkrio jedan od njegovih prvih saradnika, zajedno sa Nikšićem sjeo i razgovarao sa Gavrankapetanovićem, te su ga zamolili, iako on to uopće nije imao u planu, da preda prijavu na konkurs jer oni nemaju boljeg kandidata za tu poziciju. 

Međutim, ne samo unutar "Trojke", već i unutar NiP-a i SDP-a nakon ove odluke sve se uskomešalo. Aktivirale su se unutastranačke struje i razni interesni lobiji.

VEZANI TEKST - Ko će biti imenovan: Četiri kandidata za novog generalnog direktora KCUS-a, ovo su njihove biografije

Naš sagovornik iz SDP-a, blizak Nikšiću, tvrdi da on zaista ima iskrenu namjeru kada je riječ o Gavrankapetanoviću, ali da je navodno pod snažnim utjecajem Elvedina Grabovice, Damira Hadžića i Rusmira Mesihovića Šanke, koji je sa mjesta ministra zdravstva KS pobjegao kada je krenula pandemija korone, prešutno morao odobriti da se kandidira i Alen Pilav, član SDP-a.

Snažni finansijski klan unutar SDP-a koji predvodi Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH i Damir Hadžić, bivši potpredsjednik ove stranke u unutastranačkim previranjima nastoje na što više pozicija, ne samo unutar SDP-a, već i u preduzeća i ustanove, instalirati svoje ljude. 

Pilav se, podsjetimo, kandidirao posljednjeg dana za prijavu na konkurs. Hadžić navodno ima svoj interes kada je riječ o KCUS-u, a Šanko koji je iz SDP-a prešao u DF i bio imenovan za ministra, te nekada bio i generalni direktor KCUS-a, zadovoljit će se mjestom savjetnika generalnog direktora u KCUS-u. On je, kažu pojedinci iz te stranke, bez obzira na promjene stranačkog dresa posljednjih nekoliko godina i dalje utjecajan u SDP-u. 

Podsjetimo i to da je tokom rekonstrukcije Vlade Kantona Sarajevo, kako u medijima, tako i unutar "Trojke" dogovaralo se da upravo Alen Pilav naslijedi Harisa Vranića na mjestu ministra zdravstva KS. Vranić je predložio da njega naslijedi Ademir Spahić, međutim, kako je on sam rekao, predsjednik SDP-a i predsjednik KO SDP-a Sarajevo, Nermin Nikšić i Adnan Šteta su mu poručili da je iz "jedne ambasade traženo da njega ne predlože za ministra". 

U lobiranju unutar SDP-a da li će Pilav biti Vranićev nasljednik ili ne, ipak je pobijedila struja koja je uz Nikšića te je za ministra imenovan Enis Hasanović. Potom se ekipa koja je gurala Pilava u Vladu KS okrenula ka manjem, ali ipak kvalitetnom plijenu, a to je KCUS. 

Za razliku od Nikšića, kod Konakovića nema dileme. On je i dalje čvrsto uz Gavrankapetanovića i želi da održi datu riječ. S druge strane, navodno, ima žestok otpor Kemala Ademovića, koji je ekipi iz SDP-a obećao da će učiniti sve kako bi onemogućio izbor i imenovanje Gavrankapetanovića, te da Pilav prođe na konkursu i bude imenovan za generalnog direktora. Zauzvrat, nezvanično, ekipa Grabovica-Hadžić-Mesihović uz svoje ostale jarane podržala bi kandidaturu njegovog sina Jasmina Ademovića za načelnika Općine Centar na Lokalnim izborima naredne godine. 

Podsjetimo, već mjesecima upravo Ademović stariji i mlađi uz svoje ljude radili su na smjeni Srđana Mandića (NS) sa mjesta načelnika Centra, ali im to nije pošlo za rukom, te novu šansu vide na izborima sljedeće godine. 

Konaković i njegova struja koja je nasuprot Ademoviću, također, smatraju da nakon dolaska Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a, direktor Opće bolnice Sarajevo treba da bude prof. dr. Benjamin Kulovac, o kojem se jedno vrijeme govorilo kao mogućem novog generalnom direktoru KCUS-a. 

VEZANI TEKST - (Ne)očekivano žestoka borba za generalnog direktora KCUS-a, otkrivamo nove detalje

Članovi Upravnog odbora koji treba imenovati prvog čovjeka najveće zdravstvene ustanove u BiH su: Benjamin Kulovac (predsjednik), Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović iz KS, Elvir Ćatović iz Bosansko-podrinjskog kantona, Dijana Štiljanin iz Zeničko-dobojskog kantona, Koldžo Čuturić iz Unsko-sanskog kantona, Martina Grgić iz Srednjobosanskog kantona te Damir Šapina i Jasmin Šutković, predstavnici FBiH. 

Upravni odbor KCUS-a čine predstavnici Vlade FBiH i predstavnici pet kantona čiji se stanovnici liječe na KCUS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.