open-navfaktor-logo
search
Hoće li biti odugovlačenja
UO čeka rang-listu od Komisije, intervjui završeni: KCUS do kraja decembra dobija novog generalnog direktora?
Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu obavila je intervjue sa kandidatima koji su se prijavili na javni poziv za ovu poziciju. 
14.12.2023. u 15:20
get url
text

VEZANI TEKST - Unutarstranački ratovi u NiP-u i SDP-u zbog pozicije generalnog direktora KCUS-a, ko stoji iza Pilava

Na intervjuima su bili prim. doc. dr. sc. Alen Pilav, prof. dr. Mevludin Mekić i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. Prof. dr. Sanela Salihagić nije ni pozvana. Nezvanično, članovi Komisije njenu diplomu doktora ekonomskih nauka za oblast menadžment u zdravstvu ocijenili su kao spornu jer je nije verificiralo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH.

Kako Faktor saznaje, prof. dr. Salihagić je dostavila Komisiji dokument kojim se dokazuje da je verifikacije ove diplome u toku, ali je i pored toga zauzet stav da njena prijava za poziciju generalnog direktora KCUS-a ne bude prihvaćena. 

Nakon obavljenih intervjua, zadaća Komisije čiji je predsjednik prof. dr. Ademir Hadžismailović i članovi prim. mr. sci. dr. Besima Hadžihasanović, radiolog te pravnik Almir Tabaković jeste da sačini rang-listu, odnosno obavi bodovanje kandidata i uputi je u što kraćem roku Upravnom odboru.  

Faktor saznaje da će za desetak dana, posljednje sedmice decembra, biti održana sjednica privremenog Upravnog odbora na čijem je čelu prof. dr. Benjamin Kulovac, koji će donijeti konačnu odluku o imenovanju novog generalnog direktora KCUS-a, a ona se potom prosljeđuje federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu na potvrdu. 

VEZANI TEKST - Kud plovi ovaj brod: Pilav iznajmljuje jahtu u Hrvatskoj, njegova firma se zove "Dva bandita"

Statutom KCUS-a u članu 47. definirano je šta je zadaća Upravnog odbora:

- Odluka o imenovanju kandidata za generalnog direktora donosi se većinom glasova od ukupnog broja prisutnih članova Upravnog odbora. Odluka podliježe prethodnoj saglasnosti federalnog ministra zdravstva. U roku od trideset (30) dana od dana imenovanja generalnog direktora pisanim putem o odluci o imenovanju generalnog direktora obavijestit će se svi učesnici konkursa. Svaki učesnik konkursa, u roku od trideset (30) dana od dana prijema obavještenja, može protiv odluke o imenovanju generalnog direktora podnijeti tužbu nadležnom sudu.

Privremenom Upravnom odboru koji je Vlada Federacije BiH imenovala 4. oktobra mandat istječe 4. januara 2024, no već sada se govori o mogućnosti produženja mandata za još tri mjeseca.

Članovi Upravnog odbora koji treba imenovati prvog čovjeka najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini su: Benjamin Kulovac (predsjednik), Amela Kuskunović, Sabina Prevljak Pajić, Amel Pindžo, Dragan Stevanović iz KS, Elvir Ćatović iz Bosansko-podrinjskog kantona, Dijana Štiljanin iz Zeničko-dobojskog kantona, Koldžo Čuturić iz Unsko-sanskog kantona, Martina Grgić iz Srednjobosanskog kantona te Damir Šapina i Jasmin Šutković, predstavnici FBiH.

Upravni odbor KCUS-a čine predstavnici Vlade FBiH i predstavnici pet kantona čiji se stanovnici liječe na KCUS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.