open-navfaktor-logo
search
Sajam u Dubaiju
Uoči EXPO-a danonoćno se radi na pripremi, želja i volja mogu nadoknaditi izgubljeno vrijeme
Na najvećem svjetskom sajmu poduzetništva EXPO koji se održava od 1. oktobra 2021. godine do 31. marta 2022. godine u Dubaiju učestvovat će i bosanskohercegovački privrednici.
24.09.2021. u 20:30
get url
text

Kanton Sarajevo preuzeo je obavezu organizacije nastupa privrednika iz Bosne i Hercegovine jer, kako jer ranije kazao premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, riječ je o velikom događaju, koji predstavlja "privrednu mapu svijeta", te da BiH ne smije propustiti takvu priliku.

Ova odluka Vlade KS uslijedila je nakon što su državne vlasti odustale od nastupa na EXPO-u uprkos brojnim urgencijama Ministarstva vanjskih poslova BiH i ministrice Bisere Turković, koja se obraćala ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staši Košarcu, a koji je učešće BiH na ovom značajnom sajmu uvjetovao brojnim zahtjevima.

Iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo su kazali kako se danonoćno radi na pripremi za učešće BiH na ovom značajnom događaju.

- Poslali smo pismo namjere 14. septembra organizatorima gdje smo ponudili da mi organiziramo odlazak bh. privrednika, znači mi ne predstavljamo BiH već organiziramo odlazak na EXPO, a sve kompanije će imati priliku da se prijave ako budu ispunjavale uvjete koje propisuju organizatori – pojasnili su iz kabineta ministra privrede KS Adnana Delića.

Ističu kako su na raspolaganju svim kompanijama na području cijele BiH.

- Danas će na sjednici Vlade KS na dnevnom redu biti razmatrano i prihvatanje odgovora koji nam je stigao od organizatora 23. septembra. U tom pismu je navedeno da im je zadovoljstvo da nas obavijeste da imamo dozvolu za učešće i za organizaciju – kazali su također.

Potcrtavaju da Kanton samo radi na organizaciji učešća, a da će kompanije predstavljati BiH.

- Vlada će zadužiti Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija KS te Turističku zajednicu KS za realizaciju, a zadužit će se i Turistička zajednica da usaglasi ugovorne odredbe te sredstva koja će biti potrebna za odlazak, riječ je o milionskim iznosima, ali ne možemo precizirati koliko će to tačno biti – navode.

Vlada bi danas također trebala imenovati organizacioni odbor za realizaciju učešća u kojem će biti predstavnici svih relevantnih institucija, entiteta RS i Federacije. Poslani su pozivi da se imenuju predstavnici odbora koji bi trebao imati 17 članova, a predsjednik odbora će biti ministar privrede KS Adnan Delić.

Na pitanje da li će biti dovoljno vremena za pripremu s obzirom na to da EXPO počinje za sedam dana, iz Ministarstva odgovaraju: 

- Teško je kazati hoćemo li imati dovoljno vremena, neke su kompanije već sve organizirale, naše je da pripremimo program. Imamo dobar tim i imamo stručnjake te se nadamo da hoćemo. Radimo danonoćno da to ostvarimo. Privrednici nas svakodnevno kontaktiraju, ali nemamo tačan broj onih koji će učestvovati na EXPO-u jer još nismo došli do te faze, moramo ispuniti uvjete.

Ističu kako rade da organizacija i sama realizacija planova bude dostojanstvena.

- Mi nemamo vrijeme koje su imale druge zemlje za pripremu, ali vjerujemo da entuzijazam i volja mogu nadoknaditi ono što smo izgubili u ovom periodu – zaključuju.

Na EXPO-u će, kako je najavljeno, nastupiti 192 zemlje, a pretpostavka je da će kroz taj sajam "proći" više od 25 miliona ljudi za šest mjeseci.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore BiH, za Faktor je kazao kako će naredne sedmice imati sastanak sa nadležnima iz Ministarstva privrede kako bi dobio više informacija u vezi s organizacijom odlaska bh. privrednika na ovaj sajam.

Ističe da je odustajanje državnog nivoa vlasti od organizacije odlaska na EXPO namjeran udar na minimiziranje države.

- Da se dovede do toga, nakon što je država prije tri godine pristala na učešće. Do momenta kada se izborilo, naš ambasador se izborio da se ni štand ne plaća, 400 kvadrata, i samo je dovoljno da država potpiše da će neko biti tu, da to mjesto neće biti prazno, ni to nisu uradili, to je po meni čisti udar na državu, minimiziranje toga da se pokaže kako je slaba, nejaka i nebitna. Da smo mi prije tri godine rekli da nećemo, jer ima i takvih država, ali pristanete, potpišete neke protokole i onda se dovedete u situaciju da se to ne radi. Imali smo puno zahtjeva privrednika, sa upitima kako će to sve biti realizirano – kazao je Jašarspahić.

U razgovoru sa nekim privrednicima saznali smo kako još nisu dobili konkretne informacije u vezi s ovogodišnjim učešćem na sajmu u Dubaiju, te da očekuju da ih neko iz Vlade KS kontaktira i obavijesti o narednim koracima.

- Naravno da nećemo moći da se predstavimo kao oni koji rade na tome četiri ili pet godina, ali ne vidimo razloga da se ova ekipa ne potrudi, važno je da se pojavimo, ne sumnjamo da se možemo predstaviti na najbolji mogući način – kazali su za Faktor neki privrednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.