open-navfaktor-logo
search
Pridružili se i opozicionari
Uoči glasanja zastupnika RS-a o kriminalizaciji klevete: Protestna šetnja u Banjoj Luci 
Novinari, aktivisti nevladinih organizacija i građani izašli su danas u protestnu šetnju centrom Banje Luke uoči današnjeg zasjedanja Narodne skupštine RS-a na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a. Pridružilo im se nekoliko zastupnika opozicije. 
18.07.2023. u 09:23
get url
text

{$galerijaFotografija}

Protestna šetnja organizovana je zbog kriminalizacija klevete koja je u novom zakonskom rješenju definisana kao krivično djelo.

Pred zastupnicima NSRS-a danas će se naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, a koji se u odnosu na sporni nacrt razlikuje po tome što su novčane kazne za djela povrede ugleda i časti značajno smanjene. Tako su sada kazne za klevetu između 1.000 i 6.000 KM, dok su se ranije kretale i do 100.000 maraka.

Također, iz nacrta je izbačeno krivično djelo uvreda, dok je dopunjen član koji se odnosi na iznošenje ličnih i porodičnih prilika, te glasi: "Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a što nije, niti može predstavljati činjenice koje su od opravdanog interesa, kazniće se novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM".

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić kazao je da je prije dvije decenije RS bila ispred regiona kada je dekriminalizovala klevetu, dok danas vlast u RS-u nastoji oduzeti jedinu stvar po kojoj su bili ispred.

- Danas ponavljamo zastupnicima ono što govorimo mjesecima - nemojte kriminalizovati klevetu i nemojte dizati ruku na glasanju. Ovo je zastrašujuće i nije put kojim treba ići u Evropsku uniju. Građanima poručujemo, ovo je i vaša borba, šta je sljedeće - kazao je Vukelić. 

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine je poručila da je ovo posljednji pokušaj da se utječe na zastupnike u NSRS-u, jer je ovaj zakon direktno usmjeren protiv slobode govora svakog građanina. 

setnja.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.