open-navfaktor-logo
search
Ko će kome popustiti
Uoči sastanka u Mostaru: Vlast u krizi, može li Čović kao neprikosnoveni šef koalicije "pomiriti" Dodika i "Trojku"
Već se najavljuje da će u Mostaru pasti dogovor o državnom budžetu. No ne nagovještava se šta ća zauzvrat dobiti Dodik i Čović
AUTOR: R.F.
30.06.2024. u 16:51
get url
text
Mostar će u 2. jula biti centar političkih zbivanja u Bosni i Hercegovini. 
U tom gradu, prema najavama i šefova stranaka i medija, trebalo bi da se održi dugo očekivani sastanak predstavnika stranaka koje čine vladajuću koaliciju na nivou države. 
Domaćin sastanka je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a njegov glavni koalicioni partner Milorad Dodik, čelnik SNSD-a, već je potvrdio da će doći na sastanak.
Prethodnih dana Dodik je  slao indikativne poruke predstavnicima "Trojke" sa aluzijama da se ne oslanjaju previše na podršku međunarodne zajednice, te je insistirao da o sudbini BiH razgovaraju isključivo domaći političari. Također, Dodik je na društvenim mrežama ušao u otvoreni sukob sa Elmedinom Konakovićem, predsjednikom Naroda i pravde, pri čemu se obostrano nisu baš birale riječi. Značajnu pažnju proteklih dana Dodik je posvetio i promociji tzv. prijedloga o razdruživanju entiteta Republika Srpska i Federacija BiH.
Državna vlast je očito u velikoj krizi. Ambasador SAD u BiH Michael Murphy u jednom svom nedavnom obraćanju čak je kazao kako je se "Bosna i Hercegovina trenutno suočava s možda najgorim političkim okruženjem od 1990-ih".
Da li slučajno, Murphy je krajem ove sedmice boravio baš u Mostaru i susretom sa HDZ-ovim oponentima indirektno poslao jasnu poruku Čoviću, koji je već duže vremena meta kritika američkog ambasadora zbog opiranja realizaciji projekta južna plinska interkonekcija.
Sastao se ambasador SAD i sa Čovićem, a u objavi Ambasade SAD na X platformi još jednom je naznačena nužnost okončanja ovisnosti BiH o ruskom gasu.
Čovićeva pozicija, nekada miljenika međunarodne zajednice, pa i Ambasade SAD i BiH, očito je poljuljana. Porukom Dodiku da nema nikakvog razdruživanja u BiH Čoviće je pokušao donekle popravio svoj status, a sjednicom Predsjedništva HDZBiH, koja će dan ranije prethoditi susretu koalicionih partnera će ga bez sumnje dodatno ojačati. 
Čović i Dodik  na sastanak u Mostaru idu sa jasnim ciljevima, nepoznanica je šta može učiniti Trojka. Njihovi zahtjevi, bar sudeći po onome što su izjavljivali, su usvajanje državnog budžeta i otvaranje puta za realizaciju Plana rasta, odnosno aktiviranje pomoći EU od blizu dvije milijarde maraka.
Već se najavljuje da će u Mostaru pasti dogovor o državnom budžetu. No ne nagovještava se šta ća zauzvrat dobiti Dodik i Čović? 
Ako sutra u Mostaru i padne dogovor o budžetu i najave se novi "reformski" koraci najveći dobitnik bit će Dragan Čović. Još jednom demonstrirat će da je neprikosnoveni šef vladajuće koalicije bez kojeg se ništa u BiH ne može dogovarati i rješavati. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.