open-navfaktor-logo
search
Alternativna rješenja
Uoči sezone grijanja: Imaju li Toplane Sarajevo plan B za 51.000 stanova ako Rusija obustavi isporuku gasa?
Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo po ustaljenom kalendaru počinje za nešto više od mjesec, 15. oktobra.
10.09.2022. u 10:47
get url
text

VEZANI TEKST - Sarajevskim Toplanama potreban je prirodni gas bez obzira na njegovu cijenu

Postrojenja i instalacije trebaju biti spremne već od 20. septembra, ali je najvažnije pitanje da li će tokom predstojeće zime KS biti snabdjeven gasom koji se uvozi iz Rusije.

Iako nema zvaničnih naznaka da bi moglo doći do obustave isporuke, ona se zasad samo spominje za države Evropske unije, ne smije se nijedna opcija isključiti. U Službi za informisanje KJKP Toplane, koje zagrijavaju više od 51.000 stanova i 2.700 pripadajućih poslovnih prostora i objekata priključenih na sistem centralnog zagrijavanja, nisu nam mogli dati informaciju da li imaju plan B. 

- Ništa vam u ovom trenutku ne možemo reći o tome. Procedure nisu završene. Možda da se obratite Energoinvestu koji je uvoznik gasa iz Rusije - kazali su nam u Toplanama.

VEZANI TEKST - Na šta će se grijati Sarajlije naredne zime, sve poskupljuje, subvencija nema

U nekoliko navrata odgovore na ova pitanja potražili smo i u Energoinvestu, ali nikada nismo dobili odgovore.

Krajem prošlog mjeseca iz ovog kantonalnog preduzeća saopćili su da se "poduzimaju sve neophodne aktivnosti na pripremi za predstojeću sezonu grijanja".

- Prirodni gas je osnovni energent kojeg Toplane koriste za proizvodnju toplotne energije, pa je neophodno nabaviti dovoljne količine gasa, bez obzira na njegovu cijenu na svjetskom tržištu.

Pored toga uprava Toplana je pokrenula proces nabavke alternativnih goriva za rad postrojenja kod kojih tehničke mogućnosti dozvoljavaju prelazak sa prirodnog gasa na lož ulje i mazut.

Približno 90 posto postrojenja Toplana imaju mogućnost korištenja alternativnog goriva. Međutim, alternativno gorivo nije dugoročno rješenje jer nabavke traju mjesec-dva, kapaciteti skladišnog prostora su limitirani pa se zalihe brzo iscrpe - poručili su u augustu iz Toplana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.