open-navfaktor-logo
search
Afere
Upisivanje "lažnih dijagnoza" pacijentima u KS: Ni devet mjeseci poslije ne znaju se počinioci
Afera upisivanja lažnih dijagnoza u zdravstvene kartone pacijenata u Kantonu Sarajevo otkrivena je polovinom novembra prošle godine nakon što je Erol Prašljivić, koji je u Dom zdravlja došao radi promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.
22.08.2023. u 07:55
get url
text

Deseti mjesec poslije javnost još nije upoznata ko je sve upleten u aferu kojom je obuhvaćeno više od 90 pacijenata, a budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS oštećen za blizu pola miliona KM.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS dostavio je Tužilaštvu KS šematski prikaz zloupotreba koje su se dešavale prilikom izdavanja recepata i dvije informacije do kojih su došli.

Još polovinom januara iz ovog ureda za Faktor su kazali kako su "osam ljekara i dvije apoteke, obje sa područja KS, osumnjičeni u aferi zloupotrebe zdravstvenih kartona i izdavanja lažnih recepata".

Erduan Kafedžić

Danas, devet mjeseci poslije, Erduan Kafedžić, prvi čovjek Ureda, navodi kako su prije desetak dana dobili tužilački zahtjev za određeni broj osoba da na njega odgovore.

 VEZANI TEKST - Slučaj "lažne dijagnoze"; Dom zdravlja KS: Ljekar radi, ne možemo ga suspendovati dok se istraga ne sprovede

- Prema mojim saznanjima, Tužilaštvo KS i dalje vrši ozbiljne provjere na ove okolnosti. Suzili su broj osoba na koje sumnjaju da se upletene u slučaj. Mi smo od Tužilaštva do sada dobili dva ili tri zahjeva po kojima smo postupili promptno, dostavili dokumentaciju, naš analitički proizvod i šematski prikaz. Mislim da Tužilaštvo istražuje puno dublje od identifikacije samih počinilaca, da li ima neke materijalne koristi, a za to vjerovatno treba i više vremena. Koliko mogu procijeniti po njihovim tužilačkim zahtjevima, postupak bi ubrzo trebao biti okončan - kazao je Kafedžić.

Pitali smo i Tužilaštvo KS - dokle su došli u istrazi, ali odgovor do zaključivanja teksta nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.