open-navfaktor-logo
search
Zbog rasta cijena
Upitno mnogo ugovora i projekata: Predložene dopune Zakona o javnim nabavkama kao rješenje, ali...
Zbog enormnog rasta cijena veliki je broj ugovora i okvirnih sporazuma o javnim nabavkama koji su potpisani, a ne mogu biti provedeni, što dovodi u opasnost, između ostalog, normalno funkcioniranje zdravstvenih ustanova i realizaciju neki važnih infrastrukturnih projekata.
29.04.2022. u 19:00
get url
text

Na ovo je ukazao Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, koji je zbog ovih problema početkom sedmice u parlamentarnu proceduru uputio dopune Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, uz zahtjev da budu razmatrane po hitnom postupku.

VEZANI TEKST - Imaju hrane za 15 dana: Iz Opće bolnice prije sedam dana obavijestili Vranića i Vladu KS, odgovor nisu dobili

Suština predloženog je da bude omogućena promjena odredbi ugovora usljed nepredviđenih okolnosti, kao što je sada drastičan rast cijena usljed agresije Rusije na Ukrajinu. Kako je obrazloženo, ova mogućnost je predviđena u direktivama Evropske unije o javnim nabavkama iz 2014. godine, a moguća je i u zemljama okruženja, i to u Hrvatskoj od 2016, Srbiji i Crnoj Gori od 2019. godine.

Istovremeno, sadašnje odredbe bh. zakona ne dozvoljavaju izmjenu ugovora ili okvirnih sporazuma tokom njihovog trajanja bez provođenja novog postupka nabavke.

Međutim, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je, na sjednici u srijedu, odbio razmatrati dopune Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku, te je sve ostalo za neku od narednih sjednica. Protiv hitnog postupka su bili zastupnici HDZ-a i SNSD-a.

Na pitanje da li predložene dopune zakona rješavaju problem jer se čini da institucije BiH više problema imaju s novcem jer su na privremenom finansiranju, Osmanović je odgovorio da se dopune zakona se ne odnose samo na državni nivo nego na sve javne nabavke u našoj državi.

Napomenuo je da su u izradu predloženih dopuna zakona bili su uključeni pravnici i eksperti iz oblasti javnih nabavki, a da su pozitivno mišljenje dali i predstavnici Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

- Bili smo svjedoci različitih pokušaja da se određeni zakoni izmijene i daju koliko-toliko odgovor na otežanu ekonomsku situaciju kakvu imamo više od dvije godine, uzorkovanu pandemijom i agresijom Rusije na Ukrajinu, što je dovelo do enormnog povećanja cijena roba, radova, usluga. Veliki je broj ugovora i okvirnih sporazuma koji su potpisani, a ne mogu da se provedu. Recimo, željezo i čelik su sada po nekoliko puta skuplji. A naš zakon ne prepoznaje mogućnost reduciranja cijene nakon potpisivanja ugovora ili sporazuma – kazao je Osmanović.

VEZANI TEKST - Traže novac iz tekuće rezerve zbog problema s grijanjem institucija BiH, zašto nisu na vrijeme nabavili lož ulje

Istakao je da su mnogi potpisani ugovori ili okvirni sporazumi pred raskidom i nisu u mogućnosti da se provedu.

- Ovo je odgovor da se pomogne našim privrednim subjektima. Jer dovodi se u opasnost naprimjer zdravstveni sektor da ostanu bez roba i usluga za normalno funkcioniranje ili da se neki od infrastrukturnih projekata obustave – dodao je Osmanović.

Rekao je da je u razgovorima koje je imao s predstavnicima klubova zastupnika i tokom same diskusije na sjednici u srijedu bilo vidljivo da svi ovo podržavaju, ali je bilo stavova da ne treba ići na hitnu proceduru već barem na skraćenu kako bi se moglo amandmanski djelovati.

- BiH je bila u obavezi izmijeniti zakon po direktivama EU-a 2014. Izgubit ćemo dosta vremena, već potpisani ugovori stoje. Nadam se da će dopune zakona na narednoj sjednici dobiti i opću i entitetsku većinu – kazao je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.