open-navfaktor-logo
search
Istječe krajem godine
Upitno produženje ugovora BHRT-a i Elektroprivrede BiH o naplati RTV takse putem računa za struju
Postojeći ugovor BHRT-a sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine o prikupljanju RTV takse istječe krajem godine, a trenutno je, prema informacijama iz ovog javnog servisa, neizvijesno hoće li ugovor biti produžen.
01.12.2023. u 13:50
get url
text

VEZANI TEKST - BHRT planira smanjiti broj uposlenika i prodati zemljište koje posjeduje

Kako je za Faktor kazao Džemal Kahrica, potpredsjednik Samostalnog sidikata radnika u BHRT-u, proteklog ponedjeljka održan je sastanak sindikata sa menadžmentom i generalnim direktorom BHRT-a.

- Tada je rečeno da se ne zna hoće li ugovor biti produžen. Ovako nam je zvanično rečeno, a hoće li u konačnici biti, ne znam – kaže Kahrica.  

Ističe da je položaj radnika sve teži, problemi se gomilaju, nijedan nije rješen, a ni "silni protesti radnika nisu urodili plodom".

- Osnovna plaća više od 60 posto radnika na BHRT-u je ispod 800 KM. Užasno je to. Također, imamo veliki problem sa doprinosima koji se ne uplaćuju. Ljudi koji odlaze u penziju susreću se i s ovim problemom- kaže Kahrica.

Nova sjednica UO Samostalnog sindikata održat će se sredinom decembra.

- Razmotrit ćemo sve opcije. Više se i ne sjećam koliko smo protesta održali, ali nismo ništa postigli - poručio je Kahrica.

Krajem oktobra održan je sastanak sa menadžmentom na kojem je sindikat ponovno tražio povećanje toplog obroka i ponovno je dobio negativan odgovor menadžmenta - "zbog nedostatka sredstava".

Prema informacijama koje je dostavio menadžment, RTV taksa je na istom nivou kao i u prethodnom periodu,"radi se na rješavanju produženja ugovora sa EP BiH o naplati RTV takse, izgubljen je spor sa RTRS-om na Vrhovnom sudu u RS-u, pregovara se o načinu raspodjele sredstva iz Vijeća ministara prema javnim servisima..."

Iz Sindikata upozoravaju na napoštivanje Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, u dijelu koji se odnosi na raspodjelu sredstava od RTV takse. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.