open-navfaktor-logo
search
Problemi
Uposleni na UNSA se žale da plaća kasni, Škrijelj kaže da nema razloga za zabrinutost
Istakao je kako smatra da problema sa isplatom plaća nema i da razlog ne mogu biti problemi sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu
11.11.2019. u 14:48
get url
text

Od kada je Univerzitet u Sarajevu prešao na trezorsko poslovanje plaća uposlenicima je bila između 10. i 15. u mjesecu, tačnije 10. u mjesecu, a veliki broj uposlenika već danas se zabrinuo da li će im plaća "leći" na račune. Kako je Faktoru rečeno, uposlenici sarajevskih fakulteta zvali su resorno ministarstvo u Vladi Kantona Sarajevo, kao i Rektorat, da pitaju šta je s plaćama. Međutim, tvrde da im se tamo više niko ne javlja na telefon. 

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj za Faktor je kazao kako je Univerzitet u petak unio podatke za Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo za obračun i isplatu plaća.

- Na potezu je Ministarstvo finansija, pa ne znamo da li će danas ili sutra biti uplaćene plaće. Pretpostavljamo da je zbog vikenda odgođeno isplaćivanje, uvijek je to bilo između 10. i 15. Svi su se zabrinuli, ali ne znam što plaća ne bi bilo. Može biti da je bilo nekih operativnih poteškoća, neki softver su pokušali novi da instaliraju, pa bi to moglo biti razlog - kazao je Škrijelj.

Istakao je kako smatra da problema sa isplatom plaća nema i da razlog ne mogu biti problemi sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kako se navodno nagađa. 

- Svi fakulteti su uredno dostavili sve što je neophodno, za ostalo treba da pitate Ministarstvo – zaključio je Škrijelj.

Škrijelj ističe kako trenutno imaju problem sa obustavom nastave na fakultetima medicinske grupacije.

- Mi imamo zastoj u pogledu održavanja nastave na fakultetima medicinske grupacije po odluci Vijeća Medicinskog fakulteta. To su Fakultet zdravstvenih studija, Stomatologija, Farmaceutski fakultet, a koliko znam na Medicini nisu obustavili nastavu svojim studentima, samo na drugim fakultetima. Sutra je zakazan sastanak u Ministarstvu obrazovanja – kazao je Škrijelj.

Ističe kako se o ovom problemu razmatralo na vanrednoj sjednici Senata, te da je usvojen niz zaključaka.

- Obavezali smo i zamolili Medicinski fakultet i Vijeće Medicinskog fakulteta da se normalizira nastavni proces na ovim drugim fakultetima medicinske grupacije, da se svi problemi i neriješena pitanja, kojih uvijek ima, rješavaju u hodu i da studenti ne ispaštaju. Želio bih da poslušaju odluke Senata jer to kako su jednostrano uradili nije korektno. To je jednostavno samovolja jednog vijeća. I žao mi je što je dovelo do toga, da naši studenti ne slušaju uredno nastavu. Nastava na drugim fakultetima se, prema mojim informacijama, odvija normalno – zaključio je Škrijelj.

Prošle sedmice u vezi sa ovom temom i na Medicinskom fakultetu je održana konferencija za medije, a opširnije možete pročitati u tekstu - Čavaljuga: Rektor i Vlada KS neće da plate rad profesora sa Medicine, izmišljaju se afere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.