open-navfaktor-logo
search
Traže redovne plaće
Uposleni u Domu zdravlja Konjic stupili u generalni štrajk, pridružili im se i ljekari
Članovi Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic (medicinske sestre, tehničari, nemedicinski kadar) jutros u osam sati stupili su u generalni štrajk, kazao je za Faktor Amer Kerić, predsjednik.
14.11.2022. u 11:29
get url
text

Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a uposleni traže isplatu dvije bruto plaće i naknade za august i septembar, koje menadžment Doma zdravlja Konjic duguje radnicima, te garanciju da će u budućnosti na vrijeme dobijati lične dohotke.

Primat će hitne slučajeve

- Štrajk će trajati do daljnjeg, odnosno do ispunjenja naših zahtjeva. U tom periodu primat ćemo samo hitne slučajeve. Krajnje je vrijeme da naš menadžment počne raditi svoj posao, da konačno počne sa sanacionim programom koji će ustanovu povući iz mulja - istakao je Kerić.

Prema njegovim riječima, u toku dana u štrajk će stupiti i više od 95 posto ljekara ove zdravstvene ustanove, te da je toku njihov prelazak iz doktorskog u Nezavisni sindikat radnika zdravstva.

- Ljekari su nezadovoljni odlukama njihovog sindikata i oni su sami odlučili da nam se pridruže. Moram kazati da je Sindikat ljekara poprilično nevješto vodio svoje sindikalne aktivnosti. Imali su anketu u kojoj su trebali odgovoriti na pitanje - da li su za štrajk ili ne? Puno više od polovine članstva izjasnilo se da su za štrajk. Međutim, pošto je izigrana želja većine, oni su jutros donijeli odluku da istupe iz sindikata i priključe se nama - objasnio je Kerić.

VEZANI TEKST - Uposleni u DZ Konjic još čekaju plaće za august: Održali štrajk upozorenja, generalni najavili za 14. novembar

Dr. Džemal Hajduk, specijalista porodične medicine i šef Službe hitne pomoći u ambulanti porodične medicine, kaže "kako je jutros na kolegiju donesena odluka da većina ljekara istupi iz doktorskog i pređe u Sindikat radnika zdravstva".

- Rukovodstvo Sindikata ljekara oglušilo se i na anketu i na sastanak na kojem se decidno većina izjasnila da se krene u proceduru stupanja u štrajk. Zbog toga je jutros nastalo haotično stanje, jer ljekari nisu u štrajku, a medicinske sestre, tehničari i nemedicinski kadar - jesu. To znači da ljekar mora raditi i svoj i posao sestara i tehničara. Štrajk bi time bio i sabotiran, jer ništa ne bi imalo smisla - naveo je Hajduk.

Na pitanje, koji će pacijenti moći dobiti zdravstvu uslugu dok generalni štrajk traje, Hajduk odgovara "kako će primati hitne slučajeve, osobe sa traumama, trudnice te one sa akutnim psihotičnim i stanjima koja su opasna po život".

- Naši hronični pacijenti neće biti uskraćeni za terapiju koja će im biti izdata, ali bez prisustva pacijenta u ordinaciji - kazao je Hajduk.

Dugogodišnja agonija

Agonija oko nedostatka novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako je ranije za naš portal izjavila direktorica dr. Jasminka Brkan-Hrvačić, traje od 2008. godine.

Kao razlog nedostatka novca direktorica, s kojom smo razgovarali početkom oktobra, navela je "stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK)".

Kerić pak za stanje u kojem su se našli smatra odgovornim menadžment doma zdravlja na čelu sa direktoricom Brkan-Hrvačić i Upravni odbor.

Prošlog utorka (8. novembar) članovi Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic održali su štrajk upozorenja.

Tada kao i jutros pokušali smo stupiti u kontakt i sa dr. Brkan-Hrvačić, ali nam je rečeno da se direktorica još nije vratila sa bolovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.