open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Uposleni u DZ Konjic još čekaju plaće za august: Održali štrajk upozorenja, generalni najavili za 14. novembar
Medicinske sestre, tehničari i sav nemedicinski kadar Doma zdravlja Konjic jutros su od devet do 10 sati održali štrajk upozorenja jer još nisu dobili plaće za august.
08.11.2022. u 18:59
get url
text

Potvrdio je to za Faktor Amer Kerić, predsjednik nezavisnog Sidnikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic, najavljujući ovim generalni štrajk koji je zakazan za 14. novembar.

Dobili samo topli obrok

- Svaka normalna firma u novembru čeka oktobarsku plaću, a mi još nismo dobili ni za august. Dobili samo tople obroke za juli i august, uplaćene su kreditne obustave i navodno doprinosi na plaću, koji su se u prethodnih nekoliko mjeseci ponovo počeli plaćati. No sadašnje rukovodstvo je izrazilo nemoć da će to moći i nastaviti, što vjerovatno vodi gašenju ustanove - kaže Kerić i dodaje "kako više od 20 godina radnici ove ustanove svjedoče povredi osnovnih radničkih prava, a to je pravo na lični dohodak".

VEZANI TEKST - Radnicima Doma zdravlja Konjic upitna isplata plaća, ZZOHNK tri godine šalje istu tranšu u fening

No ljekari nisu za štrajk jer, prema riječima Kerića, doktorski sindikat nije donio odluku o stupanju u generalni štrajk 14. novembra.

- Kontaktirali smo ih, ali oni nisu prihvatili odluku. Bilo bi dobro da se u narednim danima postigne dogovor i sa njima jer ni oni ne primaju plaće, pa otuda još veće čuđenje zašto ne prihvataju odluku. No bez obzira na to, mi smo brojni i već danas ćemo sa poslodavcem potpisati sporazum o minimumu radova tokom generalnog štrajka, a to znači da će se primati samo hitni pacijenti - objašnjava Kerić.

Agonija oko nedostatka novca za isplatu plaća uposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako je ranije za naš portal izjavila direktorica dr. Jasminka Brkan-Hrvačić, traje od 2008. godine.

Kao razlog nedostatka novca direktorica, s kojom smo razgovarali početkom oktobra, navela je "stalno nepovoljan ugovor kojeg imaju sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (ZZOHNK)".

- Tri godine u fening dobijamo istu tranšu, dok cijene svega divljaju. Jedino rješenje je u povećanju dotacija iz ZZOHNK - kazala je tada Brkan-Hrvačić.

VEZANI TEKST - Dom zdravlja Konjic: Iz Ministarstva odgovorili da su doznačene sve tranše do kraja godine i da novca više nema

Kerić pak za stanje u kojem su se našli smatra odgovornim menadžment doma zdravlja na čelu sa direktoricom Brkan-Hrvačić i Upravni odbor.

- Naše rukovodstvo se stalno poziva na tranšu ZZOHNK koja iznosi 262.000 KM. Međutim, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK je iznijelo podatak o doznačenih 604.000 maraka i to nije naš jedini izvor prihod. Dom zdravlja izdaje razne potvrde, ljekarska uvjerenja, radi sistematske preglede za najeminentnije firme sa ovog područja, odakle također dolazi novac. Mislim da bi uz sve to i malo dodatnog angažmana uprave Dom zdravlja Konjic mogao neometano raditi bez ikakvih problema. Ali stvari na terenu su drugačije. Menadžment stalno u javnost iznosi cifru koja nam fali, no moje mišljenje je da ona nije tačna – naglašava Kerić.

Direktorica na bolovanju 

Iz nezavisnog Sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic također dodaju "da menadžment u svojim javnim izjavama nikada ne spominje da od ZZOHNK godišnje dobija 90.000 KM na ime konfiguracije terena".

- Također, nigdje se ne spominje povrat novca od premije zdravstvenog osiguranja. Vlada HNK donosi odluku koliko će godišnje pomoći domove zdravlja. Mislim da je ove godine ta cifra iznosila oko tri miliona KM, od čega smo mi dobili 604.000 KM po izjavi iz nadležnog ministarstva - govori Kerić.

VEZANI TEKST - Nastavlja se agonija Doma zdravlja Konjic; Gradonačelnik Ćatić: Isplata plaća nije u nadležnosti lokalne samouprave

Kaže "kako uposleni nisu ni znali da Vlada HNK izdvaja tolika sredstva za njihovu ustanovu".

- Osim toga, direktorica je u više navrata kazala kako Općina Konjic "ne da ni marke". Međutim, to je na jednom skupu javno demantovao aktualni gradonačelnik Osman Ćatić, a onda i na jednom sastanku čije sam održavanje zatražio. Ne zauzimam ničiju stranu niti me zanimaju politike, ono što mi je prioritet jest boljitak naših radnika. No da li se direktorica Brkan-Hrvačić plaši nekoga, ne znam, to mora kazati. Sutra ako se dokaže da nisam u pravu, javno ću joj se izviniti, ali naše rukovodstvo je to koje nam je poslalo dopis da nema novca za isplatu augustovskih plaća. Mišljenja sam da način na koji se do sada rukovodilo ustanovom više ne može proći – naglasio je Kerić.

Pokušali smo saznati i šta o svemu rečenom na račun menadžmenta ustanove misli i Brkan-Hrvačić, no u Domu zdravlja Konjic kazali su kako je direktorica trenutno na bolovanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.