open-navfaktor-logo
search
Upozoravaju
Uposlenici Aluminija: Ukoliko ne dobijemo odgovore, tražit ćemo istinu na ulicama
Loše politike koje su upravljale tvornicom godinama neka podnose račun pravosudnim tijelima. Oni koji blokiraju nastavak rada tvornice, morati će nama podnijeti račun, poručili su uposlenici Aluminija Mostar
12.12.2019. u 11:43
get url
text

Preostali uposlenici Aluminija zatražili su od Nadzornoga odbora i Uprave preduzeća, te od političkih struktura da prezentiraju ponude za preuzimanje mostarske kompanije.

- Nas više od 350 ovih dana dobit će otkaze i ne znamo hoćemo li se ikada vratiti na radna mjesta u Aluminiju. Ako postoji realna ponuda da se već tokom januara vratimo na radna mjesta (ponuda Abraham grupe), neko će od odgovornih morati obrazložiti zašto takva ponuda već nije prihvaćena i šta je prepreka da se takav plan realizira. Prema našim saznanjima ponuda Abraham grupe, o kojoj će Nadzorni odbor odlučivati na sjednici u ponedjeljak 16. 12. 2019, ne sadrži bilo kakav zahtjev za subvenciju ili povlaštenu cijenu električne energije na što se pozivaju čelnici Vlade Federacije BiH - navodi se u saopćenju uposlenika Aluminija.

U saopćenju se dodaje kako pokretanje pogona ljevaonice ne iziskuje veće količine električne energije te se od čelnika kompanije traži odgovor na pitanje postoji li uopće ikakav drugi plan za Aluminij, ako se odbije ponuda izraelsko-kineske grupacije.

- Loše politike koje su upravljale tvornicom godinama neka podnose račun pravosudnim tijelima. Oni koji blokiraju nastavak rada tvornice iz samo njima poznatih razloga, morati će nama podnijeti račun. Ako nakon Nove godine budemo u svojim kućama, a ne na radnim mjestima, na koja se po svemu sudeći možemo vratiti brzo nakon najavljenih otkaza, biti ćemo prinuđeni na sve oblike borbe za radnička prava. Gospodo, dajte nam odgovore prije nego što dovedete situaciju još jednom do eskalacije koja je i više nego moguća. Trenutni, ali i bivši uposlenici Aluminij i naše obitelji, spremni su tražiti istinu na ulicama ukoliko se ne omogući nastavak rada tvornice - poručili su radnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.