open-navfaktor-logo
search
Maske obavezne
Uposlenici GRAS-a se oporavljaju, ministar i direktor objašnjavaju hoće li biti obustave saobraćaja
GRAS ima dovoljan broj vozača i nije upitno odvijanje saobraćaja u Kantonu Sarajevo, kazao je za Faktor ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem.
01.08.2020. u 09:42
get url
text

U ovom preduzeću koronavirusom zaražena su 23 uposlenika, a njih 27 je u izolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

- Od samog početka proglašenja prirodne nesreće uposlenici GRAS-a se pridržavaju preporuka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tako da se svi uposlenici koji su u kontaktu sa zaraženima šalju u izolaciju. Na više punktova se mjeri temperatura i svi sa bilo kakvim simptomima se vraćaju kući. Za sada je osiguran dovoljan broj vozača i nije upitno održavanje prijevoza – kaže Kalem.

Ističe da se prati epidemiološka situacija i da se trenutno ne planira obustava prijevoza.

- Date su instrukcije za dezinfekciju vozila, da se poslije svakog poluobrta vrši dezinfekcija unutrašnjosti vozila, a po dolasku u depo da se vrši kompletna dezinfekcija vozila. Pored navedenog date su instrukcije o obavezi nošenja zaštitne opreme kako za osoblje prijevoznika, tako i putnika – ističe Kalem.

Ministar Kalem apeluje na građane da poštuju sve preporučene mjere, da nose maske, poštuju socijalnu distancu i da na taj način olakšaju rad uposlenicima GRAS-a.

Vršilac dužnosti direktora GRAS-a Almir Ahmetspahić kaže da očekuju da neki od uposlenika izađu iz izolacije i da nemaju u planu obustavljati redovno odvijanje saobraćaja.

VEZANI TEKST: Korona ušla u GRAS: Trenutno zaražena 23 radnika, jedan preminuo

- Mi ni prošli put nismo obustavili saobraćaj, to je stiglo sa viših instanci, ali o tome sada nije bilo razgovora. Mi radimo svoj posao, svaki sumnjiv uposlenik ostaje u izolaciji, trenutno ih je 27 u izolaciji. Većina njih nema simptome koronavirusa, ali zbog toga što su bili u kontaktu sa zaraženim i oni su u izolaciji, pozitvno je 23, a jedan je danas izliječen od korone. Mi imamo svoj krizni štab koji je u kontaktu sa zaraženim i sa osobama u izolaciji, ali nemamo kontakt sa Kantonalnim kriznim štabom – kazao je Ahmetspahić.

Ističe da je teško "stati ukraj" putnicima koji se ne pridržavaju mjera.

- Ne možemo kazniti nekoga ko ne nosi masku, imamo negodovanje građana, imamo prijetnje, čak i fizičkih nasrtaja, jedino uz pomoć policije mi to možemo regulisati. U početku smo zaustavljali saobraćaj, nismo htjeli da vozimo, međutim napravi se veći haos. Mi dajemo sve od sebe da spriječimo ulazak u vozilo bez zaštitne opreme – zaključuje Ahmetspahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.