open-navfaktor-logo
search
Problem
Uposlenici IOM-a sutra definitivno napuštaju kamp Lipa, gdje će 1.200 migranata?
Uposlenici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) sutra u 11 sati definitivno napuštaju prihvatni kamp na lokalitetu Lipa kod Bihaća, potvrdila je upravnica tog kampa Nataša Omerović. 
18.12.2020. u 13:36
get url
text

Još uvijek se čeka odluka gdje će od sutra biti smješteno više od 1.200 korisnika usluga centra.

- Sinoć u kasnim večernjim satima dobili smo informaciju o prolongiranju našeg izlaska za 24 sata, odnosno uposlenici IOM-a će napustiti ovu lokaciju sutra u periodu od 11 do 14 sati. Sutra u 11 sati dakle gasimo sve servise, prekidamo snabdijevanje električnom energijom i vodom. Posljednji obrok koji ćemo isporučiti je sutrašnji doručak i poslije toga je planiran izlazak zaposlenog osoblja i korisnika - izjavila je Omerović.

Stav političkih predstavnika grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona o eventualnom povratku migranata i izbjeglica u nedavno zatvoreni prihvatni centar "Bira" i dalje je nepromijenjen.

- Do jučer nas niko nije zvanično ni kontaktirao, tako da ne možemo ni govoriti o rješenju ove situacije. Zaista smo mnogo do sada uradili kako bismo pomogli ljudima u nevolji, a trenutni problem nije u našoj nadležnosti. Mi prvenstveno mislimo na sigurnost građana Unsko-sanskog kantona, u ovom slučaju stanovnika u samom središtu Bihaća i zato ne želimo ponovno otvaranje kampa "Bira". Nekoliko puta u proteklom periodu smo prevareni, jer sjetite se kako je "Bira" otvorena kao privremeno rješenje, pa su ljudi tu ostali više od dvije godine - riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Rješenje za ovu situaciju, pronalaskom smještaja za korisnike usluga kampa na lokalitetu Lipa koji se zatvara zbog trenutne neuslovnosti, očekuje se u toku dana od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.