open-navfaktor-logo
search
I dalje bez rješenja
Uposlenici očajni: Neka dođe finansijska inspekcija, menadžment BHRT-a prima plaću 5.000 KM, a radnik 600
Finansijska situacija na BHRT-u je ozbiljna i ovom emiteru slijedi gašenje zbog neadekvatne raspodjele prikupljenih sredstava od RTV takse, poručeno je s današnje press konferencije Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.
AUTOR: Rešad Dautefendić
04.01.2024. u 10:56
get url
text

VEZANI TEKST - Alarmi upaljeni na BHRT-u: Nema novog ugovora o plaćanju RTV takse putem računa za struju, upitan daljnji rad

Predsjednica ovog sindikata Merima Kurtović-Pašalić kazala je da nema novca za plaće i doprinose dok se drugi "razmeću našim novcem".

- Ne zanimaju nas prepucavanja između BHRT-a i FTV-a. Krivi su oba. Pozivamo finansijske inspekcije da uđu u sva tri javna servisa i ustanove ko je radio protiv zakona. Ugroženi smo i ne želimo više trpjeti nepravdu.

Mi smo ogledalo države. Sramota je da parlamentarci imaju pet-šest hiljada KM. Sramota je da menadžment BHRT-a prima plaću od pet hiljada, a oni koji proizvode program 600 KM. Od toga se ne može prehraniti porodica. Mora se provesti pravedna sistematizacija radnih mjesta. Samo u BiH moramo moliti političare da rade svoj posao. Krajnje je vrijeme da nas ozbiljno shvatite - kazala je Kurtović-Pašalić.  

Članica Sindikata Minja Erić ističe da postoji verbalna podrška predstavnika vlasti na svim sastancima, "ali do sada nikakvu konkretnu podršku ni rješenje nemamo niti je ono predloženo".

- Sada je još teže jer do danas ugovor sa Elektroprivredom o prikupljanju RTV takse nije potpisan. Jedan od najvećih problema je i oprema na kojoj se radi, a koja stalno otkazuje i opasna je po zdravlje radnika. Doprinosi se ne uplaćuju, na penzionisanje se čeka više mjeseci. Egzistencija više od 800 porodica je ugrožena - poručila je Erić.  

Također, istaknuto je kako od najavljenih zakonskih promjena i formiranja radnih grupa unazad dva mandata, nije ništa konkretno urađeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.