open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Uposlenici OŠ "Kovačići" traže da nova direktorica bude Dijana Cikanović Plakalović
Uposlenici JU OŠ "Kovačići", obratili su se redakciji portala Faktor jer su, kako su naglasili u mailu, "duboko pogođeni i razočarani zvaničnim informacijama vezanim za izbor kandidata za funkciju direktora JU OŠ "Kovačići". 
24.01.2024. u 22:41
get url
text

Kako su istakli, u posljednja "dva mjeseca su u dva navrata glasali za izbor direktora u školi, gdje su bili više nego jasni koga ne žele na funkciji direktora, odnosno koga žele da bude na čelu kolektiva". 

- Poražavajuće i uvredljivo je to da učiteljima, nastavnicima, psiholozima pa i svim ostalim uposlenicima, kojima s punim povjerenjem prepuštate odgoj, obrazovanje i ocjenjivanje uspjeha vaše djece, a ne dajete za pravo da mogu procijeniti kompetencije kandidata i u skladu s tim birati direktora škole. 

Od izuzetne važnosti je naglasiti da je na prvom izboru za direktora jedini kandidat bila kolegica Fahreta Sijerčić i da smo većinskim brojem glasova odlučili da ne želimo kolegicu na toj funkciji. Samim tim da kandidatkinja nije dobila većinsku podršku kolektiva, izborna procedura je poništena te je sprovedena nova. 

Prilikom nove izborne procedure, gdje smo birali između četiri kandidata, kolega Dijane Cikanković Plakalović, Amera Kupusovića, Fahrete Sijerčić i Enise Torlaković, većinskim brojem glasova smo podržali kolegicu Dijanu Cikanković-Plakalović - istakli su u saopćenju.

Navode da je od 79 uposlenika, 54 glasa dobila Dijana Cikanković-Plakalović, 19 glasova Fahreta Sijerčić, dok su kolege Amer Kupusović i Enisa Torlaković ostali bez glasova. Šest kolega iz opravdanih razloga nisu pristupili glasanju. 

- Ovo dokazuje da smo prepoznali kandidata koji od početka školske godine obnaša funkciju pomoćnice direktora i upućena je u svakodnevne izazove odgojno-obrazovnog procesa u našoj školi.  Vjerujemo da bi njenim izborom na funkciju direktora, na što bezbolniji način i na zadovoljstvo većine uposlenika, škola nastavila sa dosadašnjom dobrom praksom i tradicijom, bez većeg uticaja na klimu u kolektivu i postojeće pozitivne međuljudske odnose - zaključili su i poslali zapisnike sa prve i druge izborne sjednice o izboru kandidata za funkciju direktora škole. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.